KOCAELİ’NE GİDİNCE NELER YENİR, YÖRESEL YEMEKLERİ (KOCAELİ’NİN ÖZELLİKLERİ, KOCAELİ İLE İLGİLİ BİLGİLER, TANITIMLAR)
Yöredeki kültürel çeşitlilik besleme biçimlerine de yansımıştır. Sebze ve meyve tüketimi oldukça fazladır.
Kiraz, vişne, elma ve şeftali üretimi oldukça yaygındır. Yarımca kirazı, Değirmendere fındığı ünlüdür.
Cizleme, kıvırma ve hoşmerim yöreye özgü başlıca yemeklerdir. Pişmaniye Kocaeli’ne özgü bir tatlı çeşididir.
Kocaeli Yöresel Yemekleri
- Tarhana
- Umaç çorbası
- Bulamaç
- Yahni
- Kavurma
- Tavuklu Keşkek
- Çiğceli Kavurma
- Mantar Yemeği
- Ebe Gümeci
- Mancar Yemeği (Çiçekli Mancar)
- Ev Makarnası
- Gözleme
- Cizleme (Akıtma)
- Lokum
- Mantar Böreği
- Çiğceli Yumurta
- Cevizli Börek
- Höşmerim (Peynir Tatlısı)
- Kuru Helva
- Nazlı
- İrmik Helvası
- Kübe Tatlısı