MARDİN’E GİDİNCE NELER YENİR, YÖRESEL YEMEKLERİ (MARDİN’İN ÖZELLİKLERİ, MARDİN İLE İLGİLİ BİLGİLER, TANITIMLAR)
Mardin'in çok özel yöresel yemekleri mevcuttur. Özellikle kıbbe, çiğ köfte, keşkek, zerde, cevizli sucuk, helva çeşitleri, cevizli tatlılar yenebilir.
Mardin Yöresine Özgü Lezzetler
Türkiye’nin hemen her şehrinde olduğu gibi Mardin ilinin de kendine has yöresel lezzetleri bulunmaktadır. Sebze yemeğinden et yemeğine, salata çeşitlerinden tatlılarına kadar Mardin, kendini diğer şehirlerden ayırmaktadır. Güneydoğu Anadolu Bölgesinde bulunan Mardin ili, bulunduğu coğrafi şartlar itibariyle zengin bir mutfak kültürüne sahiptir.
Mardin iline özgü birçok meşhur yemek, içecek, hamur işi ve tatlılar vardır. Ama Mardin denince akla ilk gelen yöresel lezzetler soğan kebabı, patates kebabı, patlıcan dolması, cevizli börek, kelle paça, peynir helvası v.b. Bu yöresel lezzetlerin dışında Mardin iline özgü diğer yöresel lezzetleri de anlatmaya çalışacağız. İşte sizlere Mardin yöresine ait lezzetler…
Mardin Yöresel Yemekler
Soğan Kebabı, Patates Kebabı, Malzum, Kibbe, Mardin Çiğ köftesi, Kelle Paça, Dobo, Firkiye, Güveç, Havuç Türlüsü, Havuç Kızartması, İçli Köfte, Aya Köfte, Çiğ köfte, Mercimekli Köfte, Cevizli İçli Köfte, Patlıcan Dolması, Biber Dolması, İşkembe Dolması, Kaburga Dolması, Kabak Dolması, Hindi Dolması, Kuzu Dolması, Güvercin Dolması, Domates Dolması, Tavuk Dolması, Şehriyeli Bulgur Pilavı, Kınepleli Pilav, Mercimekli Pilav, Çoban Pilavı
Mardin Yöresel Hamur İşleri
Sembusek, Cevizli Börek, Susamlı Patates Böreği, Lor Böreği, Zeytinyağlı Yaprak Sarması, Kıneble, Melemen, Nohut Meftunesi
Mardin Yöresel Tatlılar
Sütlaç, Peynir Helvası, Harire, Aşure, Zerde, Un Helvası, Zingil, Kahıyye, Tahinli Helva