SİVAS’A GİDİNCE NELER YENİR, SİVAS’IN YÖRESEL YEMEKLERİ (SİVAS’IN ÖZELLİKLERİ, SİVAS İLE İLGİLİ BİLGİLER, TANITIMLAR)
Sivas yemekleri daha çok tahıl ürünlerine dayanmaktadır. Keş, peskutan, çökelik süt ürünlerinden hazırlanan yiyeceklerdir.
Yazları ayranlı, pancarlı çorba, madımak, evelik, düğürcek aşı; kışları ise tırhıt, sübüra, kelecoş, tarhana, içli köfte, hıngel gibi hamur işi yemekler yenir. Ayrıca Sivas kebabı da ünlüdür. Tandırda kül çöreği, fodla, patates veya peynirle yapılan kömbe, kete, lavaş, yufka yörede yaygın ekmek çeşitlerindendir.
ÇÖREK TARİFİ
Eritilmiş yağ ve süt karışımına, maya, tuz ve un konularak çok katı olmayan bir hamur yoğrulur. Mayalanınca orta boy elma büyüklüğünde yumak alınır, 1,5 cm kalınlığında açılır ve üzerine tırnakla şekil verilir, yumurta sarısı sürülerek fırında pişirilir.
Cevizli çörek: Aynı hamura bir su bardağı ceviz içi katılarak yapılır.
Malzemeler
2 Su Bardağı Süt
250 g Tereyağı
10 gr Maya
Tuz
Aldığı Kadar Un
1 Yumurta Sarısı