NASA astronotu Scott Kelly'nin objektifinden en güzel dünya fotoğrafları.
Bildiğimiz üzere Uluslararası Uzay İstasyonu (UUİ), Dünya yörüngesine yerleştirilmiş bir uzay üssü. İçinde yaşanabilen bu yapay uydunun ilk kısmı uzaya 1998 yılında fırlatıldı. İstasyon bir araya getirilen modüllerin birleştirilmesiyle inşa edildi ve 2000 yılından beri astronot ve kozmonotlara ev sahibi yapıyor.
UUİ, astronotlar için uzay ortamı ve düşük yerçekiminde deney yapmaları için uygun ortamı sağlıyor. Burada biyoloji, fizyoloji, fizik, kimya, astronomi, meteoroloji vb. birçok dalda deney yapılabiliyor. Ayrıca Ay ve Mars görevlerinde kullanılması planlanan ekipman ve sistemlerin, kullanım öncesi uzayda test edilmeleri için uygun bir ortama ev sahipliği yapıyor.
İşte bu istasyonda araştırmalar yapanlardan biri de ABD'li NASA astronotu Scott Kelly. 'Uzayda 1 sene' programı çerçevesinde UUİ'ye gitti ve bugün istasyonda tam 300. günü. Hatırlayacak olursanız geçtiğimiz gün bu astronotun uzayda çiçek yetiştirdiğini yazmıştık. Bu olay uzay tarihinde de bir ilkti. Fakat Kelly'nin marifetleri bununla sınırlı kalmıyor; istasyondan öyle fotoğraflar paylaşıyor ki, manzaranın dünya olduğuna inanmak hayli güç.
İşte biz de dedik ki Scott Kelly'nin 300 gün içinde paylaştığı hepsi de birbirinden güzel onlarca fotoğrafın içerisinden en en güzellerini seçip sizlerle paylaşalım:
Dünyanın en büyük sıradağlarının olduğu Himalayalar, Asya'nın orta güney kısmında yer alıyor. Dünyanın en yüksek noktası olan Everest Dağı da bu bölgede yer alıyor. Pakistan, Hindistan, Çin, Nepal ve Butan' dan geçen 2400 km uzunluğundaki Himalaya dağ zincirinin buzulları, Asya' nın 9 büyük nehrini besliyor. 1,3 milyar insan, bu su yollarına bağımlı olarak yaşıyor.
Scott Kelly bu fotoğrafın nereye ait olduğunu tam olarak bilmiyor. Fotoğrafın dünyaya ait olduğunu bilmesek, Picasso'ya ait bir eser zannedebilirdik. Tabii burada unutulmaması gereken bir nokta var. Kelly bu fotoğrafları kilometrelerce yukarıdan, uzaydan çekiyor. Haliyle renkler birbiriyle iç içe geçiyor. Örneğin bu fotoğrafta mor olarak gördüğümüz kısım bir akarsu veya kara parçası olabilir.
Kutup bölgelerinde görülen bu ışıklar (Aurora), yeryüzünün manyetik alanı ile Güneş'ten gelen yüklü parçacıkların etkileşimi sonucu ortaya çıkıyor. Genellikle geceleri gözlemlenen bu doğal olay, ağırlıklı olarak iyonosferde meydana geliyor.
İşte mükemmel bir fotoğraf daha... Kuzey Pasifik Okyanusu'nda bulunan Aleut Adaları'ndaki yüzeyi karla kaplı bir volkanik dağ buhar püskürtüyor. Yanardağ kökenli Aleut Adaları'nda 150'yi aşkın ada, küçük ada ve kayalıktan adalardan oluşuyor. Yine bu bölgede Bering Denizi'nden gelen soğuk hava ile akıntılar, Büyük Okyanus'un yumuşak etkileriyle karşılaşıyor ve yıl boyunca sis, yağmur, şiddetli rüzgarlar yaşanıyor. Hava sıcaklığı ise neredeyse hep aynı: 3 derece. Ayrıca 11.942 kişi de bu adalarda ikamet ediyor.
Sıradaki görüntümüz Sahra Çölü'nden... 9 milyon kilometrekare büyüklüğündeki bu çöl (neredeyse ABD'nin toplam yüz ölçümü ile aynı), bildiğimiz gibi dünyanın en büyük çölü. Yalnızca 5'te 1'i kumla kaplı olan Sahra Çölü'nün geri kalan kısmı kayalıklar ve molozlardan oluşuyor. Örneğin Sahra'da, Tibesti ve Ahaggar gibi yüksekliği 3 kilometrenin üzerinde dağlar da bulunuyor. Çölün yağış alan bölgeleri de var, 10 yıl boyunca tek damla yağmurun düşmediği bölgeleri de.
Fotoğrafa ilk baktığınızda algılamakta güçlük çekebilirsiniz ancak burası Bahamalar. Yakından baktığımızda küçük siyah noktaların Bahama Adaları olduğunu görüyoruz. Beyaz ve mavi kıvrımlar ise dalgalar. ABD'deki Florida eyaletinin güney doğusunda yer alan Bahamalar yaklaşık 700 adadan oluşuyor. Genellikle tatil için tercih edilen Bahamalar'ın yaklaşık 350 bin nüfusu var.
Scott Kelly'nin bu fotoğrafında yine kutup ışıklarını farklı bir açıdan görüyoruz.
İşte güneşin doğuşundan bir manzara... Scott Kelly ve ekip arkadaşları her gün 15 kez güneşin doğmasına ve batmasına şahit oluyor.
Bu fotoğraf ise Afrika'dan bir çöl manzarası. Yine kilometrelerin etkisiyle renklerin birbirine girdiğini görüyoruz. Scott Kelly bu fotoğrafları 'EarthArt' hashtagi ile paylaşıyor. Yani dünyamızın (biz bozmadığımız sürece) sanat eseri gibi bir görüntüsü olduğuna vurgu yapıyor.
Seçtiğimiz bu son fotoğrafın nerede çekildiği belli değil. Scott Kelly, bu fotoğrafın altında "beni en çok etkileyen görüntülerden birisi" diye not düşmüş. Görüntüden anlayabildiğimiz kadarıyla ortada şelaleye benzer bir akarsu var.