KİŞİYE ÖZEL ANTRENMAN PROGRAMI
Antrenman programı hazırlanırken dikkat edilmesi gereken birçok husus vardır. Öncelikle farklı spor branşlarında, daha fazla kullanılan kas gruplarına yönelik özel programlar ve tüm vücudun bir bütün içerisinde kuvvetli, esnek, dayanıklı ve hızlı olmasını sağlayacak genel programlar olmalıdır. Bazı spor branşlarında –özellikle takım sporlarında – tüm sporcuların birlikte yapabilecekleri antrenmanlar hazırlanmasının yanı sıra, yine de kişiye özel programlar da hazırlanmalıdır.
Bizler bu yazımızda sizlere vücut geliştirme ve fitness alanında sizlere nasıl çalışmanız gerektiği ve antrenman programı hazırlayabilmeniz konusunda yardımcı olmaya çalışacağız. Tahmin edebileceğiniz üzere konumuz oldukça kapsamlı. Antrenman yoğunluğu, sıklığı, şiddeti, antrenman tipleri, yüzlerce hareket.. Biz bu konuda oldukça kısa ve öz bilgi vermeye çalışacağız.
Tüm bu konuların en önemlilerinden biri olan SOMATOTİP’inizin belirlenmesidir. Böylece antrenman yoğunluğunu, sıklığını, şiddetini ayarlamanız daha da kolaylaşacaktır.
EKTOMORF bir yapınız varsa;
Genellikle İnce yapılı, dar çatılı, zayıf kas kütlesi olan, çabuk kilo almayan, hızlı metabolizmaya sahip, düz göğüs yapısı olan, omuzları dar bir yapınız vardır.
Çalışma Şekli; Kısa ve Yoğun, büyük kas gruplarına odaklı çalışmayı öeneriyoruz.
MEZOMORF bir yapınız varsa;
Atletik ve üçgen vücutlu, güçlü ve kaslı, hızlı kas alan, Ektomorflara oranla daha hızlı kilo alan, Geniş ve iri omuzlusunuzdur.
Çalışma Şekli: Cardio ve ağırlık çalışması, vücut ağırlığıyla kalori yakımına yönelik çalışma öneriyoruz.
ENDOMORF bir yapınız varsa;
Yumuşak ve yuvarlak yapılı vücut, genellikle kısa ve tıknaz enine kişilerdir, kolay kas kütlesi oluştururlar, çok hızlı kilo-yağ alır, çok yavaş kilo verir, metabolizması yavaş biğr yapınız vardır.
Çalışma Şekli; Her zaman Kardio ve ağırlık çalışmaları önerilir.
Somatotiplerden hangisi olduğunuzu bulabildiyseniz, antrenman sıklığını ve şiddetini belirlemekte kolay. Ektomorf yapıdaki sporcular, daha çok büyük kas gruplarına yönelik ve yüksek ağırlıklarla (%70-90), daha az tekrar sayıları ile çalışabilir. Endomorf sporcular, cardio ağırlıklı ve genel olarak daha küçük ağırlıklarla (%60-85), daha fazla tekrar sayıları ile çalışmaları gerekmektedir. Bu konuda en şanslı olan mezomorf yapıdaki sporcular, herhangi bir kısıtlama olmadan gönül rahatlığı ile diledikleri gibi antrenman şiddeti, sıklığı, yüklenme süresi gibi faktörleri kendilerine göre ayarlayabilecektir.
Gördüğünüz üzere, antrenman programı hazırlanırken kişinin fiziksel özellikleri en önemli faktörlerden biridir. Özellikle vücut geliştirme sporcuları için tamamen kişiye özel bir antrenman programı hazırlanmalı ve özellikle bazı spor salonlarında genelleştirilmiş (1.ay-2.ay-3.ay gibi), herkese verilen aynı programlardan kaçınılması gerekmektedir. Kişiye özel antrenman programları, fiziksel özelliklerinize, varsa sakatlıklarınıza, geçmişte oluşmuş şikâyetlerinize (bel-boyun fıtığı vs.) uygun şekilde yazılmalı, tüm vücudunuzu, kuvvetinizi dengeli bir biçimde geliştirecek şekilde tamamen SİZE ÖZEL hazırlanmalıdır.
Sağlıklı günler.