Soğuk havada yüz felcinden korunmak için neler yapılır? Soğuk havada yüz felcinden hemen atkı ve bere ile beraber korunabilirsiniz.
Soğuk havada yüz felcinden korunmak için neler yapılır? Soğuk havada yüz felcinden hemen atkı ve bere ile beraber korunabilirsiniz.
Gözyaşı ve tükürük salgısının azalması, tat duyusunun bozulması, gürültüye hassasiyet gibi belirtilerin yüz siniri felcinin belirtisi olduğunu ifade eden uzmanlar, soğuk havalarda yüz felcine dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.
YÜZDE HAREKET KAYBINA DİKKAT
Yüz sinirinin çalışmamasının en açık belirtisinin yüzün bir yanındaki hareketlerin azalması veya kaybolması olduğunu ifade eden Hususi hayat Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Haluk Akış, “Gözyaşı ve tükürük salgısının azalması ve tat duyusunun bozulması yüz siniri felcinin belirtisidir. Yüz felci, yüzün adalelerini uyaran sinirlerde ortaya çıkmaktadır. Yüz sinirlerinin soğuğun tesiriyle kemik bir kanalın içerisinden geçerken sıkışması sonrası yüz felci olmaktadır. Bu vaziyette ağızda ve yüzün fark yerlerinde kaymalar olmakta, gözleri kapatamama gibi belirtiler göstermektedir. Bu vaziyet yüz görüntüsünü bozarken, gözün kapanmaması ise enfeksiyon kapmasına yol açabilir” diye konuştu.
YÜZ EGZERSİZİ YAPIN
Yüzün çok fazla soğuğa maruz kalan bir bölge olduğuna dikkat çeken Akış, “Soğuk havalarda dışarı çıkarken kesinlikle yüzü ve başı soğuktan savunacak şekilde bere, şal ve atkı kullanılmalıdır. Banyo sonrası saçlar tam kurutulmadan dışarı çıkılmamalı, yüz su ile temas ettiği vakit ise kurutulduktan sonra bulunan ortamdan çıkılmamalıdır. Yüz felci rehabilitasyon edilebilen bir hastalıktır. Bu sebeple yüz felci belirtileri olan hastalar hemen bir sıhhat kuruluşuna müracaat etmelidirler. Yüz felcinin önüne geçmek için ise, yüz egzersizleri de çok ehemmiyetlidir” dedi.