Ellerinizi sık yıkayarak hastalıklardan korunun

2013-01-16 14:41:00

Elleri yıkayarak 30 saniyede bulasıcı hastalıklara karsı direnç kazanabilirsiniz. Bu alıskanlık çocuklara da kazandırılmalıdır.
Hijyenin insan sağlığında büyük rolü oldugunu belirten Doktor Eren Eroglu; el yıkamanın hastalıklardan korunmada çok önemli olduğunu söyledi. Eroglu; basta grip ve Hepatit- A olmak üzere bulaşıcı hastalıkların, yıkanmayan eller sebebiyle yayıldığını belirterek, el hijyeni konusunda önemli tavsiyelerde bulundu:
Temiz görünen ellerde bile; hastalık yapıcı binlerce mikro organizma vardır. Grip, nezle, sarılık ve bağırsak parazitleri eller aracılığı ile agzımıza, oradan da vücudumuza yayılır.
Birçok bulasıcı enfeksiyonun kontrol edilmesinde, kisisel temizlik alıskanlıkları büyük önem taşıyor. Hastalıklardan korunmada en etkili ve en ucuz yöntem, sık sık elleri yıkamaktır.

ÇOCUKLAR DAHA HASSAS
Bu arada çocukların vücut direnci daha zayıf oldugu için daha kolay hasta oluyorlar. Hatta çocukların büyük kısmının, sadece ellerini yıkamadıkları için çevrelerinden aldıkları mikroplar yüzünden hastalandıkları söylenebilir.
Okulda çocuklar arasındaki silgi ve kalem alısverisi de mikrop transferine neden oluyor. Öksürme ve hapsırma yoluyla bu eşyalara bulaşan hastalık yapıcı mikroplar, eller aracılığıyla da vücuda giriyor.



KÜÇÜK YASLARDA BASLAMALI
Küçük yaşlardan itibaren el yıkama alışkanlığının geliştirilmesi ile hastalıklarla mücadele başlamış olur. Ebeveynler, okul çağında da çocuklarının bu alışkanlığı devam ettirmesini sağlamalıdır.

SADECE SU ILE YAPILAN TEMİZLİK YETERLİ DEĞİLDİR
El hijyeninde amaç zararlı mikropları uzaklaştırmaktır. Sadece su ile yapılan temizlik, gözle görünen kiri uzaklaştırır fakat etkili bir hijyen sağlamaz. Tam bir temizlik için su ile birlikte sabun kullanılması gerekir. Özellikle su durumlardan sonra eller güzelce yıkanmalıdır:
Yemek yemeden önce ve yemek yedikten sonra.
Tuvaleti kullandıktan sonra.
Çiğ et, tavuk, balık ve yumurtaya dokunduktan sonra.
Bozulmuş gıda ve çöplere dokunduktan sonra.
Hapşırma ve öksürme sırasında agzımızı ellerimizle kapattıktan sonra.
Toplu tasıma araçları, para alışverişi, ortak telefon kullanımından sonra.
Kedi, köpek ve diğer hayvanları elledikten sonra.
Okuldan ve isten eve geldikten sonra.

CEP TELEFONUYLA TUVALETE GİRMEYİN
Cep telefonları mikrop kaynaklarının başında geliyor. Bizimle birlikte tuvalete bile giren cep telefonu; bir paratoner gibi ortamdaki mikropları toplayıp el, agız ve cildimiz yoluyla bu mikropları bize tasıyor.
Tuvalet ve banyonun temizligine dikkat ederiz ancak kapı kolları sıklıkla ihmal edilir. Kapı kollarını sık sık temizlemeyi unutmayın.
Kullanım dısında klozetin kapağının kapalı olması ve her kullanım öncesi ve sonrası mutlaka kâğıtla temizlenmesi önemlidir.
Tuvalet ve banyo temizliğinde merdiven altı ucuz dezenfektanlar yerine; bilinen markaların onaylanmıs ürünlerini kullanmanız daha doğrudur.
Mutfak tezgahları bakterilerin üreyip yayılması için uygun yerlerdir. Bunu önlemek amacıyla tezgah üstlerini sık sık sabunlu sıcak su ile temizleyin. Kullandığınız bezleri her gün yıkayıp kaynatın.