Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sinan Erginel, sigara kullanan ve bu alışkanlığı terk etmek isteyen çiftlerin, birlikte hareket etmesi halinde daha iyi sonuç alabileceklerini bildirdi.
Prof. Dr. Erginel, bir bağımlılık olan sigaranın tedavisinde korkutma yönteminin seçilmesinin hata olduğunu söyledi. Sigara ve tütün bağımlığında en büyük destekçinin ''moral'' olduğunu belirten Prof. Dr. Erginel, şöyle konuştu:
''Sigara bıraktırma tedavisinde yıllardır yapılan bir hata, 'hemen bırakman lazım, yoksa kanser olursun' olgusunun kullanılması oldu. Tedaviye başlayan kişiye, yaşam süresi ve kalitesini artırmak için sigarayı bırakması gerektiği ifade edilerek ikna metoduna gidilmelidir. Öksürüğün rahatlayacağı, nefes alıp vermelerinin düzene gireceği anlatılmalıdır. Tedavide temel sorun, psikolojik bağımlılığı kırma zorunluğudur. İnsan, beyni ve iradesinde sigarayı bitirmedikçe ilaç, hap gibi uygulamalar başarıya götürmez. Sigara, toplumda çok büyük bir destek unsuru gibi işleniyor. İnsanların bu duygularla ailelerinden, dostlarından ayrılmış gibi bir matem havasına girebiliyor. Sigaranın bırakılması ilk andan itibaren pozitif etki sağlar. 24 saat içinde bile vücuttaki bir çok aktivite düzelir.''
KALP-DAMAR HASTALARINA ''NİKOTİN SAKIZI VE NİKOTİN BANDI'' UYARISI
Prof. Dr. Erginel, kişinin sigara alışkanlığından vazgeçmesinin ilk koşulunun, ''Sigarayı bırakmayı istiyorum'' deyip buna uygun davranması olduğunu bildirdi. Tiryaki eşlerin, sigarayı bırakmak istediğinde kliniklere birlikte başvurmasının daha etkili olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Erginel, şunları kaydetti:
''Karı-koca beraber sigarayı bırakırsa pozitif sonuç alınır. Kişiler, topluma ve yakın çevresine sigarayı bıraktığını söylemelidir. Bırakmaya bağlı olarak kilo almaların arttığı söyleniyor. Bırakma adına yemek yemeniz gerekiyorsa yemeli ancak yanına ufak tefek egzersiz ve sportif hareketler yapılmalıdır. Zaten insan metabolizması 2-3 ay içinde yoluna girer. Uzun süre sigara içen birinin nikotine bağlı fiziksel bağımlılığı gelişmiştir. Kişi, sigarayı bıraktıktan sonra bu maddeyi arar. Bu da kişide yorgunluk, sinir, işte konsantrasyon bozukluğu yapar. Sigarayı bıraktığınızda bu maddeden alınan nikotini, nikotin sakızı ya da bantlarıyla almaya çalışırız. Buna 'yerine koyma tedavisi' denir. Ancak bu yöntem her bağımlıya uygulanamaz. Özellikle kalp-damar sorunları olan hastalarda bu yöntem uygulanmamalıdır.''