Kucağa alınmayan bebekte büyüme geriliği!

2013-01-11 13:33:00


Sevilmeyen ve kucakta oynanmayan bebekler risk altında.Anne ve babanın bebeklerini kucağında sallaması, sevmesi ve dokunması büyüme geriliğini önlüyor. Uzmanlar, bebeklerin annesi babası onu öptükçe, kucağına alıp salladıkça, besledikçe, banyo yaptırdıkça, altını değiştirdikçe, dokundukça ve sevgi dolu gözlerle baktıkça kendini daha güvende hissettiğini belirtiyor.

Sevilmeyen ve kucakta oynanmayan bebeklerde ise büyüme geriliği olacağına dikkat çekiliyor. Manavgat Devlet Hastanesi Başhekimi ve Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Kuru, yaptığı açıklamada, bebeklerin 2 aydan itibaren anne yüzünü diğer yüzlerden ayırt etmeye başladığını söyledi.

Annenin beslerken, konuşurken ve altını alırken bebeğin gözüyle takip ettiğini belirten Kuru, bebeklerin ilk algıladığı renklerin ise kırmızı ve yeşil olduğunu söyledi. Bebeklerde çevreyi algılamanın 6 aydan sonra başladığını belirten Kuru, "Bebek dördüncü aydan itibaren nesnelerin 3 boyutlu olarak algılanması başlar. 6 aylık bebek, çevresini ve yetişkinlerin yaptıklarını dikkatle izler, aynadaki görüntüsüne gülümser. 3 metre uzaklıktan küçük topların yuvarlanışını takip eder. Fakat dikkatini uzun süre yoğunlaştıramaz. 6 aydan itibaren yabancı yüzleri ayırt etmeye başlar." diye konuştu.

Bebeğin, dördüncü ayından itibaren en çok annesinin gözüne baktığı ve annesiyle göz temasıyla iletişim kurduğunu kaydeden Kuru, anne ve babası tarafından sürekli sevilen, kucağa alınan, öpülen, elleri ve ayakları okşanan ve sevgi dolu gözlerle bakılmasının büyüme geriliğinin önüne geçilmesini sağlayacağını ifade etti.