Birleşmiş Milletler (BM) 29 Ocak'ta Cenevre'de başlayacak Suriye görüşmelerine katılacak taraflara davetiyelerin gönderildiğini açıkladı. Bölge için tarihi önem taşıyan zirve öncesi Suriye'deki güçlerin dağılımı bu haritada görülüyor...


BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın Sözcüsü Jessy Chahine, Güvenlik Konseyi'nin Suriye'ye ilişkin 2254 sayılı karar tasarısında belirlenen parametreler doğrultusunda Mistura'nın taraflara davetiyeleri gönderdiğini ifade etti. Cenevre Zirvesi öncesi Türkiye'nin güneyindeki Suriye-Irak hattı genel görünüm...


Türkiye'nin PYD çekincesi sonrası Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Cenevre'de yapılacak Suriye görüşmelerine PYD'nin davet edilmeyeceğini söylemişti. Zirve öncesi Fırat Nehri baz alınarak Suriye'deki kentlerin görünümü de böyle...


Türkiye'nin güneyindeki Irak'ta ise şehirlerin genel görünümü bu şekilde. 29 Ocak'taki (cuma) Cenevre Zirvesi'nde bu kentlerin de kaderi için önemli görüşmeler yapılacak...


Irak'ın özellikle kuzey kesimi şu an bölgenin en karışık noktalarından biri. Irak'ın etnik yapısı ve geleceği de kuşkusuz Suriye ile birlikte Cenevre'de taraflarca ele alınacak.


Başika ve Bamani'deki Türkiye güçleri bu haritada görülüyor. TSK'nın eğitim amaçlı olarak bölgede az sayıda askeri gücü var...


CENEVRE zirvesi için geri sayım sürerken PYD krizi henüz net olarak çözümlenmiş değil. Türkiye masada PYD'yi görmek istemiyor. Rusya ve ABD ise PYD'yi de pazarlığa oturtmak istiyor. Türkiye son olarak PYD varsa biz yokuz demeye getirdi.
Peki ilk Cenevre zirvesinde varlığı bile bilinmeyen PYD 4 yılda nasıl pazarlığın tarafı konumuna geldi? Bunun için değişen Suriye haritasına bakmak hayli aydınlatıcı olacak. El Cezire 2012 yılındaki ilk cenevre zirvesinden bugüne değişen Suriye haritasını ortaya koydu. Bakın haritada neler değişmiş PYD nereden nereye gelmiş?



2012 yılındaki Suriye haritasında ne IŞİD ne de PYD var. Sadece Esad ile muhalifler arasında topraklar bölünmeye başlamış. Muhalifler Hama, Humus ve Deyr ez Zor'da hakim konumda. Tablo bu haldeyken yapılan 1. Cenevre zirvesi başarısızlıkla sonuçlandı. Görüşmede ne Esad ne de muhalefet vardı. 1. Cenevre zirvesi yapıldığında Suriye henüz kan deryasına dönmemişti. Ölü sayısı 10 bin sığınmacı sayısı ise 112 bindi.
16 ŞUBAT 2014 - 2. CENEVRE ZİRVESİ SURİYE HARİTASI
İkinci Cenevre zirvesi 2014 yılında yapıldı. Artık Suriye haritası bambaşka bir hal almış, ortaya IŞİD ve PYD diye iki ayrı aktör çıkmıştı. İikinci Cenevre zirvesi de birincisi gibi BM özel temsilcisinin 'başarısız olduk özür dileriz' istifası ile noktalandı. Zirveye İran davet edilmezken Türkiye ile birlikte 40 ülke katıldı. Bu kez masada hem Esad rejimi hem de muhalifler vardı. PYD ise çağrılmamıştı. İkinci Cenevre zirvesi sırasında Suriye tam bir kan deryasına dönmüştü. Ölü sayısı 135 bine çıkarken 3 milyon Suriyeli de mülteci konumuna düşmüştü.



OCAK 2016 - 3. CENEVRE ZİRVESİ ÖNCESİ SURİYE HARİTASI
Cenevre zirvesi öncesinde Suriye haritasına bakıldığında 2. Cenevre zirvesinden bu yana en fazla kazancı PYD'nin sağladığı görülüyor. 2. Cenevre görüşmelerindeki toprağını iki katına çıkarmış durumda. Bu tabloya dayanarak da Cenevre görüşmesinde masada sandalye istiyor.
PYD CENEVRE'YE DAVETİYE ALDI MI? Türkiye PYD'nin terör örgütü PKK'nın uzantısı olduğunu belirterek masada yer almasına itiraz ediyor. Son durumda PYD'nin durumu henüz net değil. Salih Müslim davetiye almadıklarını söylüyor. Ancak PYD'nin içinde yer aldığı Demokratik Suriye Meclis'i Cenevre davetiyesini aldı. Haliyle PYD dolaylı da olsa Cenevre masasında kendine bir sandalye bulacak.
SURİYE'NİN SON DURUMU 3.
Cenevre zirvesi masada kim olacak krizi nedeniyle 4 gün ertelemenin ardından 29 Ocak 2016 günü gerçekleşecek. Hala masada kim olacağı net değil. Suriyle'de ise tablo daha da karanlık ve kanlı. Ölü sayısı 250 bine, mülteci sayısa 6 milyona çıkmış durumda. Üçüncü Cenevre görüşmesinde Suriye'de 6 ay içinde geçiş hükümeti kurularak 18 ay içinde seçimlere gidilmesi planlanıyor. Esad'ın geleceği konusunda ise henüz taraflar anlaşabilmiş değil.