Özellikle ortaokul dönemindeki çocukların arasında yeni trend bir YouTube kanalı açmak. Artık canlı yayın yapma özelliği de sunan YouTube, her üyesine kanal açma imkânı vererek yüklenen videoların herkese ulaşmasına imkân tanıyor. Ancak bu durum birçok tehlikeyi de beraberinde getiriyor. Zira açtığı kanalda kendi odasını, çekmecelerindeki eşyalarını teşhir eden 10 yaşındaki bir kız çocuğunun binlerce üyesi var. Uzman Psikolog Yasemin Yalçın Aktosun, istismarcı ve madde kullanan tehlikeli insanların, bu kanallarda kendini teşhir eden çocuklara ulaşmasının daha kolay olduğunu söylüyor. Zira görüntülerin altındaki beğeni ve yorumlar sayesinde bu çocuklarla iletişime geçmek mümkün. Aktosun, “O ortamda çocuklar, özdeşim kurmasını istemediğimiz insanlarla özdeşim kurmaya çalışıyor. Çocuklar da yalnız bir yere gidebileceğini, eşyalarını herkese gösterebileceğini düşünüyor. Bu kadar kapıyı açan çocuğa maalesef evin kapısını kapatmak da zor oluyor” diyor.
ÇOCUKLAR KENDİ UÇURUMUNU HAZIRLIYOR
Bu durumu daha ergenliğe yeni girmiş çocukların bir var olma çabası olarak değerlendiren Yasemin Yalçın Aktosun, çocukların kendinin ne kadar değerli olduğunu, aldığı beğeni ve takdirle ölçmeye çalıştığını söylüyor. Bu sürecin bir kimlik oluşturma dönemi olduğunu kaydeden Aktosun, şu tespiti yapıyor: “Çevresinde ne kadar insan varsa o kadar var olduğunu düşünürler. Çocuklar önceden çevresindeki gerçek kişilerden neden arkadaş edinemediğini ölçebiliyordu ve bu görünen kişilere müdahale etmek mümkündü. Artık değil.
Çocuklar sanal âlemde kitlelerini arttırmaya çalışıyor ve bunu yaparken kendisinde var olmayan ama varmış gibi sunduğu malzemeyi sunuyor. Sanal kitleye odasını, eşyasını, arkadaşını, notunu, çevresini şişiriyor, abartılı pazarlıyor. Çocuk, o kitle kadar büyüdüğünü ve başarılı olduğunu sanıyor ama yanılıyor. Kendi uçurumuna düşmesinin ilk adımını atıyor.
Bu, çocuklar nasıl iyi ve başarılı bir insan olacağını düşünmüyor. Onları gerçek hayatta depresyon, kaygı problemleri, evlilik ve iş hayatında da problemler bekliyor. Sıkışıp kalacaklar.”
NASIL ÖNLENEBİLİR?
Ççocuklara karşı şu üslubu kullanın: “Tanımadığın bir evin odasında oynamak ister misin? Burada paylaştığın her şeyi tanımadığın bir eve girip oynamak gibi. Sana kanal açman için şu an ‘evet’ desem çok sevinirsin ve ne kadar kolay olur. Ama ben zor olanı tercih ediyorum sen üzüldüğün halde sana ‘hayır’ demekte ısrar ediyorum. Sence neden? Çünkü sana çok değer veriyorum. Seni, sana zarar verecek bir şeyden uzak tutmaya çalışıyorum. Sen tüm çocukların işine yarayacak bir şey paylaş ki faydalı olsun. İllaki kendini ya da sana ait olan bir şeyi paylaşmak zorunda değilsin. Ürettiğin bir şeyin fotoğrafını paylaşabilirsin. Sokak hayvanlarına sahip çıkmak, doğa fotoğrafı çekmek gibi.”
MEYDAN/ Ayşe Altunköprü