Bursa Crown Plaza’da yapılan toplantıda Bursa’nın üretim açısından 4.6 milyar liraya ulaştığını hatırlatan Çelik, birçok tarımsal üründe Bursa’nın birinci sırada olduğunu söyledi. Bitkisel üretimde ve hayvansal üretimde ölçeğin büyütülmesi gerektiğini söyleyen Çelik, “Verim esaslı destekler dönemine girdiğimizi belirtmek istiyorum. Bu anlamda bitkisel üretimde havza bazı ile bakanlığımızın geçmişten beri çok yoğun çalışmaları vardı. Bu çalışmalar neticelenme aşamasına gelmiş bulunuyor. Havza bazlı alan desteklerini önümüzdeki dönem içerisinde devreye koymuş olacağız. Yani Bursa’nın neresinde ne zaman ne kadar neyi ekeceğimiz konusunda çok daha planlı programlı bir döneme girmiş olacağız. Bu durumda tabi toprağın durumu toprağın verimi iklim şartlarının tümü elden geçirilerek bu destekleme politikaları yeniden gündeme gelmiş bulunuyor. Aynı şekilde hayvansal desteklerde de yine gerçekleştirdiğimiz destekleri daha minimize ederek daha kolay anlaşılır bir şekilde desteklerimizi gerçekleştireceğiz. Özellikle et ithal eden bir konumda olduğumuz için et ithal etmeyecek bir noktada bizim hayvan varlığımız arttıracak noktada desteklerimizi geliştireceğiz” diye konuştu.
Bursa’ya bu destek politikaları içerisinde son 10 yılda 37.5 milyon liralık hibe destek sağlandığını belirten Çelik, “IPARD-2 adı altında TKDK bünyesinde son derece önemli çalışmalar gerçekleştiriliyor. IPARD-1 kapsamında bugün 224 projenin açılışını gerçekleştiriyoruz. Bununla beraber 50 bin istihdam sağlanmış. IPARD-2 bünyesinde ise inşallah 2016 ile 2020 yılları arasında 100 bin istihdamı gerçekleştirecek projeler bütünün başlangıcını da bugün gerçekleştirmiş oluyoruz. Bursa için hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu. Bakan Çelik konuşmasını şöyle sürdürdü:
“IPARD-1 döneminde toplam yatırıma baktığınız zaman 6 milyar liralık bir yatırım gerçekleştirilmiş. Şimdi yire büyük bir ihtimalle 6 milyarlık bir yatırım gerçekleştirilecek. Türkiye genelinde yüz binlerce kardeşimizin istihdamı sağlanmış olacak. Bunlar Avrupa sürecine doğru giden Türkiye’nin elde ettiği imkanlar. Bu açıdan bu projenin çok önemli yeri var. Her şey değiştiği gibi, tarıma bakışımızda da bir değişime ihtiyaç var. Biz atadan dededen gördüğümüz tarımla var olmamız mümkün değil. Makine ve zihinsel dönüşüme ihtiyacımız var. Makine ekipmana ihtiyacımız var. Zihinsel dönüşüme ihtiyacımız var. İşte Bu projelerin en önemli katlısı bu olacak.”
Kırsalda nüfus azalmalı bakış açısı çok doğru olduğunu belirten Bakan Çelik, “Daha çok etkili makine ekipmanla tarımın yapılması gerekiyor. Ama nüfusu orada üretim yapma adı altında azaltma değil, orasını terk etmeye dönüştürürseniz bunu kabullenmek mümkün değildir. Şu anda üretim yapan kişiler göç etmektedir. Onun için IPARD kapsamında elde edilecek projeler bir anlamda nitelikli üretim için köye dönüş için projesidir. Gençler iş arıyorum diyorsunuz. Buyrun 81 vilayetin 42′sinde Avrupa Birliği güvencesinde 3,5 milyarı bize destek olarak veriyorlar. O halde neyi bekliyoruz. Köyden koşa koşa buraya gelmek güzel. Şehirde bizim köyde bizim. Ama oradaki imkanlarla bu kredilerle bütünleştirirsek ben inanıyorum ki önemli oranda bilinçli ve iyi eğitim almış nitelikli tarım yapmaya elverişli olan gençlerimiz çok önemli başarılara imza atacaklardır” dedi.
DHA