Osmanlı Devlet Adamı
sadrazam, çevirmen
Sultan Abdülaziz Han devri sadrazamlarından. 1808 yılında Arapkir’de doğdu. Akkoyunlu ailesine mensuptur.
İstanbul’da iyi bir tahsil gördükten sonra Divan-ı Hümayun kaleminde dört yıl çalıştı. 1833’te Mısır’a giderek Mehmet Ali Paşa’nın hizmetinde bulundu ve kızı Zeyneb Sultan’la evledi. Mirliva rütbesi ile geldiği İstanbul’da Meclis-i Vala ve Maarif Meclisi üyeliği, ardından Ticaret Nazırlığında bulundu. 1854’te ikinci defa Ticaret Nazırlığına getirilen Kamil Paşa aynı yıl Meclis-i Al-i Tanzimat başkanı oldu. 1856’da tekrar Meclis-i Vala Başkanlığına getirildi. İki yıl bu vazifeyi yürüten Kamil Paşa, istifa edip Mısır’a gitti.
Sultan Abdülaziz Han padişah olunca yeniden İstanbul’a geldi. 5 Ocak 1863’te Sadrazam Keçecizade Fuat Paşa’nın istifa etmesi üzerine sadrazamlığa getirildi. Bu vazifedeyken Haziran 1863’te Devlet Şurası Başkanı oldu. Divan-ı Ahkam-ı Adliye Nazırlığı vazifesini de üstlendi. Hastalığı sebebiyle 1875’te bu vazifeden ayrıldı. 1876’da Sultan Abdülaziz Han’ın ihtilalciler tarafından şehit edilmesine çok üzüldü. Aynı yıl İstanbul’da vefat etti.
Devrinin başarılı devlet adamlarından ve en zenginlerinden olan Paşa, dürüst ve iyiliksever bir kimse olarak tanınmıştır. Osmanlı Sultanı Abdülaziz Han’a karşı hürmetkardı.
İstanbul’da birçok hayır ve hasenatı vardır. Bunların başında hanımı ile birlikte yaptırdıkları, Üsküdar’daki Zeynep Kamil Hastanesi gelmektedir. Ayrıca cami, okul, çeşme gibi hayrat bırakmışlardır.
Arapça, Farsça ve Fransızca bilirdi.
ESERLERİ:
Kamil Paşa’nın şiirleri ve münşeatı (nesir-mektuplar) da mevcuttur.
Kamil Paşa’nın edebiyatçı olarak tanınmasını sağlayan eser, Fenelon’un yazdığı Telemak’ın Maceraları adlı kitabın tercümesi olan Terceme-i Telemak’tır.