Anne sütü almayan bebekler…

2016-02-01 17:49:00

Anne sütü almayan bebekler, bunun eksikliğini hayatları boyunca yaşıyor
Anne sütü bebeğin ilk aşısıdır. Özellikle ilk beş günde salgılanan süt… Çocukların bütün hayatını etkileyen anne sütü, onların sadece karınlarını doyurmuyor, aynı zamanda fiziksel ve psikolojik olarak onları sağlıklı yaşama hazırlıyor.
EMZİRME SIKLIĞI BEBEĞE BAĞLI OLMALI
Diyetisyen Elif Bilgin Konu hakkında bilgiler vererek şunları dile getirdi: “Yeni doğan bebeğin ilk aşısı kolostrum dediğimiz ilk beş günde salgılanan anne sütüdür. Bu süt yüksek protein, A, D ve B12 vitamini, enfeksiyon ve alerjilere karşı antikor ve akyuvarları içerir.
Yeni doğan doğumdan sonra en kısa zamanda emzirilmeli, emzirme sıklığı ve süresi bebeğin isteğine göre ayarlanmalıdır. Emzirme ile sarılığın önlenmesi sağlanır. Anne sütü almayan çocuklarda büyüme ve gelişme gerilikleri görülebilir. Solunum sistem enfeksiyonları sıklığı artar. İnsüline bağımlı diyabet ve ileride obezite görülme riski artar. İlk altı ay boyunca mutlaka bebekler örnek protein olan vücutta tamamen kullanılan anne sütü ile beslenmelidirler. Emzirme hem anne için hem de bebeği için büyük önem taşır.
ANNE SÜTÜ VERİLMEDİĞİNDE…
Emzirmenin faydalarından sürekli bahsedilir farklı bir bakış açısıyla anne sütü almayan bebekleri neler bekliyor? Anne sütü besin öğesi bileşimi bebeğin gereksinimi için uygundur ve bebek için en önemli besindir.
Anne sütü almayan bebeklerde şu belirtiler gözükebilir:
**Sindirim sistemi, enfeksiyonlar için koruyucu maddeler içerdiğinden anne sütü almayan bebekler sık sık enfeksiyonlara yakalanır.
**Orta kulak iltihabı riskini anne sütü alan bebeklere göre daha fazladır.
**Bazı kronik hastalıkların oluşma riski anne sütü almayan bebeklerde daha fazladır.(Tip 1 Diyabet, Çölyak hastalığı, Obezite,Koroner Kalp Hastalıkları gibi)
**Bebeğin ruhsal,bedensel ve zihinsel gelişimine yardımcı olan anne sütü alınmadığında, dikkat azlığı sendromu, ilgisizlik gibi sorunlar ile karşılaşılabilir.”
**Anne sütü almayan bebekler daha sık ağlarlar.