Anayasa Uzlaşma Komisyonu “Türk’süz Anayasa” için yarın ilk toplantısını yapacak. Toplantıda komisyonun çalışma usulleri ve iç tüzüğü tartışmaya açılacak. Muhalefet de masaya şartlarıyla oturacak. HDP ve AKP Anayasa’nın ilk dört maddesinin değiştirilmesi ve “eşit yurttaşlık” tanımında ortak görüşe sahip. CHP de "eşit yurttaşlık"tan yana ancak MHP gibi bazı kırmızı çizgileri var.



“Türk Milleti” kavramını anayasadan çıkarmayı hedefleyen yeni anayasa için uzlaşma komisyonu yarın toplanıyor.

Meclis Başkanı İsmail Kahraman’ın başkanlığında toplanacak komisyonda siyasi partilerden 3’er temsilci bulunuyor.

İlk toplantıda komisyonun çalışma usul ve süresini belirleyecek bir protokol imzalaması bekleniyor. Protokol üzerinde uzlaşma sağlanması halinde anayasa ile ilgili çalışmalara geçilecek.

Komisyonu ilk bekleyen tartışma ise çalışma süresi. AKP uzlaşma komisyonu için 6 aylık bir takvim belirliyor. Muhalefet ise süre sınırlamasına karşı.

Masaya oturacak muhalefet de yol haritasını belirlemiş durumda.

CHP, 6 başlıkta topladığı şartlarıyla masaya oturacak. Ana muhalefet partisi, yasaların anayasa ile eş zamanlı değişmesini savunacak, Başkanlık sistemine karşı çıkacak. CHP’nin Anayasanın ilk dört maddesini tartışmaya açmayacağı belirtiliyor. Ancak birçok konuda AKP ile hem fikir, başında da "eşit yurttaşlık" konusu geliyor.

MHP’nin de kırmızı çizgileri var. Bunlardan öncelikli olanı başkanlık sistemi ve Anayasa’nın ilk dört maddesi. MHP’nin “Türk Milleti” tanımının değiştirilmesine karşı da taviz vermeyecek.

HDP ise Anayasa’ya “Türk milletinin” değiştirilip “eşit yurttaşlık” ifadesinin getirilmesini savunuyor.