Kolesterol Seviyeleri
kadınlarda kolesterol taraması - menstural döngü hesaplamasında kolesterolün yeri - kadın sağlığı araştırmaları
Kolesterol Seviyeleri
Araştırmacılar, kadınların kolesterol taraması zamanlaması yaparken, menstrual döngüyü hesaba katması gerektiğini belirtiyor. Çünkü kandaki kolesterol seviyeleri, menstrual döngüye göre iniş çıkış gösterir ve en doğru sonucu elde etmek için tarama testlerinin zamanlaması buna göre ayarlanmalıdır.
Yapılan çalışmalarda, kadınların menstrual döngüleri boyunca toplam kolesterol seviyeleri yaklaşık yüzde 20 oranında değişkenlik göstermiştir. 40 yaş üzerindeki obez kadınlardaysa, değişkenlik daha fazla gerçekleşmiştir.
Araştırmacılara göre, kolesterol seviyeleri döngünün ilk yarısında en yüksek halinde olduğundan ve daha sonra düşmeye başladığından, kolesterol testi her ay döngünün aynı zamanında yapılmalıdır.
Tedavi kararları, testlerin en doğru okumalarına dayanmalıdır.
Östrojen
Araştırmacılar 18 ila 44 yaşındaki 259 sağlıklı kadında östrojen, kolesterol ve trigliserit seviyelerini ölçmüştür. İki menstrual döngü sırasında, kadınlardan 16 kadar ölçüm alınmıştır. Çalışma katılımcıları aynı zamanda evde fertilite testi uygulayarak kendi yumurtlamalarını kaydetmiştir.
Östrojen seviyesi yükseldikçe HDL, yani ‘iyi’ kolesterol artarak yumurtlamada doruğa ulaşır. Yanı sıra, toplam kolesterol, LDL yani ‘kötü’ kolesterol ve trigliseritlerse düşüş göstermiştir. Östrojenin kalp hastalıklarını bertaraf ettiği ve bu yüzden menopoz sonrasında doğal hormon tedariki azaldıkça kadınlarda riskin yükseldiği düşünülüyor.
Yüksek kolesterol seviyeleri kalp hastalıkları için risk faktörü olarak bilinir. Bir desilitre başına 200 miligramdan (mg/dL) düşük toplam kolesterol makbul sayılırken, 200 ila 239 mg/dL kolesterol üst sınır sayılır. 240 mg/dL veya üstü toplam kolesterolse yüksek kabul edilir.
Çalışmalara göre, kadınların yalnızca yüzde 5’inde kolesterol seviyeleri sürekli 200 mg/dL idi. Ancak, yüzde 19,7’sinde kolesterol seviyeleri en az bir kere 200 mg/dL’ye ulaştı.
Kolesterol Taraması
Araştırmacılar, “Kolesterol taramalarını sabah aç karnına yapmaktaydık, ama artık muhtemelen kadınların menstrual döngülerinin hangi aşamasında olduğunu bilerek bir katman daha eklememiz gerekecek. Kolesterol tarama testlerinin zamanlamasının menstrual döngüye göre ayarlanmaması, kadınları gereksiz yere tedavi ettiğimiz ve ortada bir sebep yokken ilaçlardan yan etki görme risklerini artırdığımız anlamına gelebilir” diyorlar.
Araştırmacılara göre, kolesterolün kadınların menstrual döngülerine göre değişiklik gösterdiği tespitinin doğru olması halinde, tedavi kararları buna göre ayarlanmalıdır. Zira bu durum, eşik noktaları ve bakım standartları geliştirilirken erkeklerin norm olarak kullanılamayacağının bir kanıtıdır, dolayısıyla doğrudan kadınlar üzerinde çalışma yapılmalıdır.