Milli Eğitim Bakanlığı'nda başlayan sahte diplomalı öğretmen skandalının ardından, diğer Kamu kurum ve kuruluşlarında görevli yaklaşık 3 milyon memurun diplomaları YÖK tarafından incelemeye alınacak.
MEB tarafından başlatılan diploma incelemesiyle birlikte bazı öğretmenlerin gerekçe göstermeden istifa ettiği öğrenildi. MEB’in istifa eden öğretmenlerin diplomalarının taranması için mezun oldukları üniversitelere yazı gönderdi belirtiliyor. Bu kişilerin diplomaları sahte çıkarsa haklarında suç duyurusunda bulunulacak ve hapis cezası istemiyle dava açılacak.
YÖK bütün üniversitelere yazı göndererek kuruluş yıllarından itibaren mezun olan öğrencilerinin eğitim bilgilerinin acilen 'Yükseköğretim Mezun Doğrulama ve Sorgulama Sistemi'ne girmelerini istedi. Bu kapsamda şimdiye kadar son 5 yıl dahil olmak üzere toplam 6 milyon 200 bin kişinin bilgileri sisteme girilmiş durumda.
MEB sahte diplomalı personeli tespit etmek için amacıyla 1 milyon 30 bin personelin bilgilerini YÖK'e gönderdi. YÖK ise 400 bin personelin bilgilerinin bulunduğunu geri kalan 600 bin personelin bilgilerinin sisteme yüklenmediğini tespit etti. YÖK, üniversitelerden kuruluşlarından itibaren mezun olan öğrencilerinin mezuniyet bilgilerinin sisteme bir an önce girmelerini istedi. Tüm üniversitelerin bilgileri sisteme girmesinden sonra Devlet Personel Başkanlığı, kayıt altında olan Türkiye'deki yaklaşık 3 milyon kamu personelinin bilgileri ile diplomaları karşılaştıracak. Her bakanlık kendi bünyesinde çalışan sahte diplomalı kamu personelini tespit edecek. İncelemelerin sözleşmeli memurları da kapsayacağı ifade ediliyor.