Beyin de diğer organlarımız gibi yaşlanmanın ve çevresel faktörlerin etkisiyle zamanla hatırlama, işlem yapma kapasitesi, işlem yapma hızı açısından zaafa uğrar. Bu süreç insandan insana değişmekle beraber nasıl ki kaslarımızı kullanmadığımız zaman kaslarımız güçten düşüyorsa veya kullanmadığımız organlarımız daha çabuk yaşlanıyorsa beynimiz de aktif olarak kullanılmadığı zaman hafıza ve işlem kapasitesi zaafına normal seyrinden daha çabuk düşer. Burada beynimizi güçlendirecek noktaya dikkat çekeceğiz.
1) Kitap okuyun, problem çözün: Yukarıda da bahsettiğimiz gibi kullanılmayan organlar güçten düşer veya tembelleşir, kullanılan organlar ise güç ve dayanıklılık kazanır. Beyin için de durum farksızdır. Beyni sürekli aktif ve diri tutmak amacıyla seviyeli kitaplar okunabilir. Tabi ki bunun için kitap seçimine de dikkat etmek gereklidir. Edebi yönü kuvvetli, düşünmeye sevkeden tabiri caizse beyin fırtınası yaptıran, dilce zengin kitaplar tercih edilmelidir. Burada önemli olan okumanın beyni aktif tutmasıdır. Bunun yanında probelm çözmekte zihni güçlendirir. Dikkat edilirse çoğu insan için hayatında en çok problem çözülen zamanlar (üniversiteye hazırlık zamanları gibi) beynin en güçlü olduğu zamanlardır. Ve problem çözdükçe beynin işlem kapasitesinin arttığını çoğu insan kendinde gözlemlemiştir.
2) Rahatlatıcı etkinlikler yapın ve düzenli uykuya özen gösterin: Kronik stres kortizol hormonunun salınımını tetikler. Bu da uzun vadede beyin için zararlıdır. Uzun süreli hafızayı ve işlem kapasitesini olumsuz etkiler. O yüzden kronik stresten kurtulmak için dostlarla buluşup rahatlayabilir, günlük yürüyüş yapabilir, bir hobiyle uğraşabilir, çocuğunuza özellikle ve bilinçli olarak vakit ayırabilirsiniz. Hiç olmazsa mesai sırasında gözünüzü kapatıp, arkanıza yaslanıp birkaç dakika derin derin nefes almanız dahi stresinizi azaltmanızı sağlayabilir.
3) Sigara ve içkiden uzak durun: İçki beyin hücrelerini öldürür. Sigara ise beyin hücrelerine oksijen gitmesini engellediği için beynin fonksiyon görmesini engeller. Bu da hafızayı köreltir ve işlem kapasitesini düşürür.
4) Bilinçsiz ve gereksiz ilaç kullanımından kaçının: Özellikler rastgele alınan ilaçlar vücudun diğer organlarına zarar verdiği gibi beyin fonksiyonlarının da kaybedilmesine yol açabilir. O yüzden ilaçlar doktor tavsiyesiyle ve minimum alınması gereklidir.
5) Meyve, sebze, taze balık ve yaş kuruyemiş tüketin: Düzgün ve dengeli beslenme beyin sağlığıyla doğrudan ilgilidir. Özellikle mevsiminde mümkün oldukça farklı renk ve türde meyve ve sebze tüketimi beyin sağlığı açısından da gereklidir. Ceviz gibi kuruyemişlerin de özellikle yaş olarak tüketilmesi beyin için doping etkisi gösterir. Çünkü cevizde bulunan gümüş iyonları beyin için gereklidir. Hatta asyada ceviz beyin gıdası olarak kabul edilmektedir. Bunlar dışında beyin sağlığı için şu besinlerin tüketilmesi önerilmektedir:
-Yaban mersini: Yapılan araştırmalarda yaban mersinin alzheimeri önlediği, beyin fonksiyonlarını hızlandırdığı görülmüştür.
-Somon balığı: Genel olarak balıklarda bulunan omega 3 beyin ve sinir sistemi için faydalıdır. Somon balığı gibi derin deniz ve okyanus balıkarı ise daha zengin omega 3 kaynağı oldukları için beyne daha faydalıdırlar.
-Avokado: Avokado kanı durulttuğu ve kan akışını hızlandırdığı için beyne daha fazla oksijen gitmesini sağlar.
-Taze demlenmiş çay: Normal miktarda kafein beyni dinçleştirir. Aynı zamanda stresi azaltır.Aşırıya kaçılmamalıdır.
-Yaş veya kuru üzüm: Bezin fruktoz şekeri tüketir. Yaş ve kuru üzüm de fruktoz deposu olduğu için beynin enerji almasını sağlar.
6) Uzun süreli televizyon, akıllı telefon ve bilgisayardan uzak durun; fiziksel etkinlikler yapın: Araştırmalar televizyon ve bilgisayarın alzheimer başlangıcında etkili olduklarını göstermiştir. Bunu da beynin diğer duyulardan kopup, zihinsel aktiviteleri azaltmasına bağlayan bilim adamları vardır. Beyin mümkün oldukça çok duyu organına hitap eden (dokunma, tat alma, koklama v.s.) etkinliklerle aktif tutulması beyni güçlendirir. Alzheimeri önler bu yüzden fiziksel aktivitelere de ağırlık verilmelidir.
7) Kafanızı sarsıntı ve darbelerden koruyun: Halk arasında "kafasına vurma aptal olur" sözünün hakikatı vardır. Beyne gelen darbe ve sarsıntılar nöronların ölmesine neden olur. O yüzden araba, bisiklet, motorsiklet sürerken, spor yaparken başa darbe gelmemesi için gerekli önlemleri almamız gerekir.