Hamilelik ve Varis
VARİS NEDİR?
Yüzeysel toplardamarların uzayıp büklümlü genişlemiş hale gelmesi VARİS olarak tanımlanmaktadır.* Kanı kalbe geri taşıyan damarlar toplardamar olarak adlandırılır. Bu damarlar kan akışının kalbe doğru tek yönlü olmasını sağlayan*kapakçıklar içerirler. Toplardamarlarda oluşan tıkanıklıklar ve aşırı*basınç bu kapakçıkların düzgün kapanmasını engelleyerek geriye doğru kaçaklara sebep olurlar. Sonuçta bacaklardaki yüzeysel toplardamarlar genişler, uzar ve büklümlü bir görüntü ile* varisler oluşur.
Gece oluşan kramplar, kaşıntı, şişkinlik, ayakta kalma ile ağrı, sıkça görülen şikayetlerdir. Bu şikayetler varislerin büyüklüğü veya sayısı ile orantılı değildir.Bayanlarda hamilelik ve menstruasyon sırasında varislerle ilgili şikayetler artar.
Hanımlarda varislere, erkeklere oranla 4 kez daha fazla rastlanmaktadır.
Anatomik olarak 3 tip varis vardır:
1) Iri yeşilimtrak ana varisler

2) Cilt altında ağ biçiminde** yapılar oluşturan morumsu retiküler varisler

3) Kırmızı ipliksi varisler

VARİS NEDEN OLUR?
Toplardamarlar (venler, venalar) açıklığı kalbe doğru bakan kapakçıklar içerir. Bu kapakçıklar, göğüs ve karın içinde, öksürme, hapşırma, ıkınma, yürüme, koşma gibi sebeplerle basıncın arttığı durumlarda* bu artışın uzuvlardaki toplardamarlara yansımasını engeller ve kan akımı daima kalbe doğru olur.

Kapakçıklarda herhangi bir nedenle (Geçirilmiş flebit, aşırı şişmanlık, irsiyet, doğumlar vb.) oluşan kaçaklar,**daha aşağıdaki damarlarda aşırı basınç artmasına sebep olur.**Zaman içinde yüksek basınç ile normalden fazla gerilen bu damarlarda,**genişleme,*uzama ve büklümlenmeler oluşur.**Bir yandan genişleyerek deforme olan bu damarlar,*kendi içlerindeki kapakçıklar da karşılıklı gelemediklerinden,**aşağıya doğru kaçaklara, venöz dolaşımda**iki yönlü akımlara yol açarlar.**Böylece daha da aşağılara yansıyan*yüksek basınç, buralardaki venlerde de varislerin oluşmasına sebep olur.
Eyvah Varis!
Siz de bacaklarınızda damarsal değişimler, deformasyonlar, yeşil, kırmızı, mor renkli yapılar görüyorsanız varisle tanışmışsınız demektir. Ancak çok fazla dert etmeyin varis iyi huylu bir hastalıktır.
Bu rahatsızlığın tedavisi yeni tekniklerle gayet kolay ve kozmetik açıdan hiçbir sakıncası olmayan , günlük yaşamınızı aksatmayan bir tedavidir, tabii doğru tedavi uygulandığı takdirde. Belirtmekte fayda var; skleroterapi ve cerrahi yöntem her zaman başarılı sonuçlar verir ancak doğru damar tipine uygulandığında bunu söyleyebiliriz.
Varis hastalığına yakalndık şimdi ne yapmalıyız?
Öncelikle belirtmeliyiz ki egzersiz, diyet ve “sihirli” haplar kullanarak bu hastalığın geçmesini beklemek mantıklı bir yaklaşım değildir. Çünkü problem, bacaklarda bulunan toplardamarların içindeki, kanın geri kaçmasını engelleyen kapakçıkların bozulmasından ötürü ortaya çıkar. Bozulmuş olan kapakçıklar maalesef tıbbî olarak tedavi edilemez. Dolayısı ile bozuk kapakçıkların bulunduğu damarların kurutulması ya da cerrahî yöntemler kullanılarak çıkartılması ile varis tedavi edilir.
Varis, korkulacak türden bir hastalık değildir ancak rahatsızlığın farkına varıldığı anda profesyonel yardım almak gerekir. Tedavi edimeyen hastalık, diğer sağlıklı damarlara ilerleyerek tedavi süresi uzun ve pahalı olan bir sürece gebedir.
Bir damar hastalığı olan varis bu alanda uzmanlaşmış kişilerce tedavi edilmelidir. Hastalığın tipine göre doğru tedavi yöntemleri uygulanarak hiçbir kesik izi, ya da leke bırakmadan bu problem ortadan kaldırılmaktadır.
Gebelikte ortaya çıkan varisler doğum sonrasında çoğunlukla kaybolur ancak bazen kaldığına da rastlanır. Skleroterapi ve ameliyat gibi yöntemlerle varisin tipine göre tedavi uygulanır. Piyasadaki pek çok yanlış ve korkutucu bilgi ile birçok insan bu durumdan fırsat elde etmektedir. Benim açımdan ve elde edilen sonuç açısından Dr. Emir Yusuf'un yaklaşımı en başarılısı. Bu anlamda hastalığı ve bu işle uğraşan profesyonelleri ciddi manada araştırmanızı tavsiye ederim.