Faranjit boğazın arka kısımlarında görülen daha çok virüs kaynaklı (bazı durumlarda da bakteri kaynaklı) iltihabik, boğazda acı veren bir hastalıktır. En sık karşılaşılan hastalıklardan biridir. Daha çok tozlu ve kirli ortamlarda çalışan kişilerde (okul, tozlu iş yerleri , tozlu tamirat işleri v.s) daha sık karşılaşılır. Faranjit genellikle soğuk algınlığı ve griple birlikte gelişen bir hastalıktır. Sık sinüs hastalıklarına yakalanan kişiler, geniz eti veya burun kemiğinden dolayı ağızdan nefes alıp vermek durumunda olan kişiler faranjite daha kolay yakalanır.
Faranjit sebepleri:
1) Virüsler: Çoğu faranjir vakası soğuk algınlığı ve grip virüsleri ile birlikte ortaya çıkar. Virüslere antibiyotik tesir etmediği için bu durumlarda kullanılan ilaçlar genellikle ağrı kesici gibi hastalığı bitirmeye değil, ağrıyı geçici olarak durudurmaya yöneliktir. Bir 5-7 gün arası bağışıklık sistemi yoluyla hastalık geçer. Fakat tozlu ve virüs kaynağı mekanlardan uzak durulmalı ve sık sıvı tüketilmelidir.
*
2) Bakteriler: Bazı durumlarda steptococus türünden ve diğer bazı türlerden bakteriler de faranjite neden olabilmektedir. Bu tür durumlarda doktor teşhis ve tedavisiyle gerekiyorsa antibiyotik kullanılabilir.
Ayrıca;
-Mutlaka tozlu ortamlardan uzak durmalı,
-Bulunduğunuz ortamı temiz ve nemli tutmalı,
-Sık sıvı tüketerek boğazı nemli tutmalısınız.
-Sigara dumanından uzak durmalı,
-Burun ve boğaz lavaboda sık temizlenmeli.
Faranjit için ne zaman doktora başvurulmalıdır?
-Eğer faranjit bir haftadan fazladır sürüyor ve hafiflememişse,
-Yüksek ateş varsa,
-Bademcikler de iltihaplanıp şişmişse,
-Deride döküntüler başlaşsa
doktora başvurulmalıdır.