- Mercedes-Benz Türk, Aksaray Kamyon Fabrikası’nda 2018 sonuna kadar 113 milyon Avro’luk yatırımla üretim kapasitesini ikiye katlayacak.
- 2015 yılında Aksaray Kamyon Fabrikası’nda 19.688 adet kamyon üreterek kendi rekorunu kıran Mercedes-Benz Türk, artan kapasiteyi büyük oranda ihracata yönlendirmeyi hedefliyor.
- Yeni yatırımla istihdama önemli katkı yapan Mercedes-Benz Türk, 2018 yılına kadar Aksaray Kamyon Fabrikası’nda 3 vardiyalı üretime geçerek çalışan sayısını 1.800’den 3.000’e yükseltmeyi planlıyor.
- Mercedes-Benz Türk Finansman ve Controlling Direktörü Stefan Baasner, “Türkiye’ye güveniyoruz. Mercedes-Benz Türk olarak Türkiye ekonomisine katkıda bulunmaya devam ediyoruz.”
Geçen yıl kendi rekorunu kırarak 19.688 araç kamyon ve çekici üreten Mercedes-Benz Türk’ün Aksaray Fabrikası, yeni rekorları getirecek 113 milyon Avro tutarında yatırımla gerçekleştirilecek kapasite arttırımı için ilk adımı attı. İç Anadolu Bölgesi’nde 1986 yılından bu yana Türkiye ekonomisine üretim ve istihdam alanlarında önemli katkılarda bulunan Mercedes-Benz Türk Aksaray Kamyon Fabrikası’nda yeni yatırıma yönelik temel atma töreni düzenlendi. Tören Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’ın yanı sıra Mercedes-Benz Türk Finansman ve Controlling Direktörü Stefan Baasner ve Mercedes-Benz Türk Kamyon Fabrikası Direktörü Prof. Dr. Frank Lehmann’ın katılımıyla gerçekleştirildi.
Fikri Işık: “Mercedes-Benz’i yabancı değil, Aksaraylı bir yatırımcı olarak görüyoruz”
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, törende yaptığı konuşmada Evliyalar şehri Aksaray’da Mercedes-Benz Türk’ün yeni yatırımının temelini atmaktan doyduğu heyecanı ifade ederek, Türkiye’nin AB’de otobüs ve hafif ticari araç üretiminde birinci, kamyon üretiminde ikinci sırada yer aldığını anımsattı. Bu yatırımla birlikte bu özelliğin perçinlenmesi temennisini dile getiren Bakan Işık, Türkiye’nin genel olarak otomotiv sektöründe, özelde ise kamyon üretiminde ciddi bir potansiyele sahip olduğunun altını çizdi. Bakan Işık, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Biz ülke olarak, sadece üretim için değil, Ar-Ge ve tasarım faaliyetleri için de bir cazibe merkezi olmak istiyoruz. Biz, Mercedes-Benz’in de Ar-Ge faaliyetlerine çok büyük önem verdiğini, firmanın dünya genelinde yaptığı yıllık Ar-Ge harcamasının 6 milyar dolar civarında olduğunu biliyoruz. Mercedes-Benz’in üretimi artıran yeni yatırımlarından büyük memnuniyet duyuyoruz. Dün çok önemli eylemler içeren Ar-Ge Reform Paketimizin TBMM Genel Kurulu’ndaki görüşmelerine başladık. Mercedes-Benz, 2009 yılında Türkiye’de en erken Ar-Ge Merkezi kuran firmalarımızdan birisidir. Şu anda Ar-Ge merkezinde 274 Ar-Ge personeli çalışmaktadır. Şunu açık ve net bir şekilde ifade etmek isterim. Bu ülkede yatırım, üretim ve ihracat yapan sanayicilerimizin her zaman yanında olduk, bundan sonra da her zaman yanlarında olacağız. Bu vesileyle, 1.200 kişiye istihdam oluşturacak olan 113 milyon Avroluk bu yatırımı gerçekleştiren Mercedes Benz’e huzurlarınızda bir kere daha teşekkür ediyorum. Kendilerini ülkemizde bir yabancı yatırımcı gibi görmediğimizi, artık buralı, Aksaraylı bir yatırımcı olarak gördüğümüzü de vurgulamak istiyorum.”
Stefan Baasner: “Aksaray Fabrikası yeni rekorlara hazırlanıyor”
Mercedes-Benz Türk Finansman ve Controlling Direktörü Stefan Baasner ise, “Bugün bu basın toplantısı ve temel atma töreniyle başlattığımız 113 milyon Avro’luk yeni yatırım programı, Aksaray Fabrikası için yeni bir sayfa anlamına geliyor. Aksaray Kamyon Fabrikası teknik donanımı, bilgi seviyesi, tecrübeli yöneticileri ve çalışanlarıyla daha fazlasını yapmaya hazır. Bu yatırımla ihracatımıza ciddi bir ivme kazandırmak istiyoruz. Uzun yıllardır Türkiye’de kamyon üretiminin içinde bulunuyor, 6 ton ve üzeri kamyon pazarında son 14 yıldır aralıksız pazar liderliğimizi koruyoruz. 2015 yılında, yine kendi rekorumuzu kırarak 19.060 adet kamyon satışı gerçekleştirdik. Mercedes-Benz Türk olarak biz Türkiye’ye ve Türk insanına inanıyoruz. Bu inancı başarılı işlere çevirmek için bugün sizlerle birlikte yeni bir adım atıyoruz.” diye konuştu.
“Aksaray Fabrikası’nda bir yatırımımız biter bitmez diğerine başlıyoruz” ifadesiyle yatırım kararlarından duydukları gururu dile getiren Stefan Baasner, “2011 – 2015 yılları arasındaki yatırımımız henüz tamamlanmışken, 2016 – 2018 yıllarını kapsayacak yatırım programımızı açıklamaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Bu yeni yatırımın da sonunda Mercedes-Benz Türk olarak Aksaray iline yapmış olduğumuz toplam yatırım miktarı 470 milyon Avro’ya ulaşmış olacak” şeklinde konuştu.
Frank Lehmann: “2018 itibariyle 3 vardiyalı üretime geçiyoruz”
Mercedes-Benz Türk Kamyon Fabrikası Direktörü Prof. Dr. Frank Lehmann da, şunları kaydetti: “Aksaray Kamyon Fabrikası rekorlar dizisini sürdürüyor. 113 milyon Avro’luk bu yeni yatırımla fabrikamızda oluşturacağımız yeni tesisler ve üretime dâhil edeceğimiz yeni makine ve ekipmanlar sayesinde üretim kapasitemizi ikiye katlayacağız. 2018 yılında daha fazla çalışanla 3 vardiya çalışarak daha yüksek üretim adetlerine ulaşmayı hedefliyoruz. Bu fabrika 2015 yılında 19.688 adet kamyon üreterek kendi rekorunu yeniden kırmayı başardı. Kalite standardı yüksek olan araçlarımızın önümüzdeki yıllarda dünyanın birçok ülkesinde daha yoğun olarak görülmesini planlıyoruz. Bunun için üretimimizi her daim yeni teknolojilerle güçlendiriyor, süreçlerimizi optimize etmeye devam ediyoruz.”
2018 yılında çalışan sayısı 3.000’e çıkacak
İç Anadolu Bölgesi’nin en büyük yatırımlarından biri olan Mercedes-Benz Türk Aksaray Kamyon Fabrikası, 1986 yılında 290 çalışanla üretime başladı. Bugün toplamda 1.800 kişiye istihdam sağlanıyor. Çalışan sayısını 3 yıllık süre içerisinde, kademeli olarak artırarak 3.000 kişiye yükseltmek isteyen fabrika yönetimi, ekibe dahil olacak çalışanların yüzde 75’inin mavi yakalı, geri kalan kısmının ise beyaz yakalılardan oluşacağını öngörüyor.
Kutu: Rakamlarla Aksaray Kamyon Fabrikası
· 1986 yılında 3.600 adetlik üretim kapasitesiyle üretime başlayan fabrikada 2015 yılında 19.688 adetlik rekor üretime ulaşıldı.
· Fabrikada bugüne kadar toplam 223.505 adet kamyon ve çekici üretildi.
· 2001 yılında ihracata başlayan fabrika, bugüne kadar yaklaşık 32.500 kamyon ihraç etti.
· 30 yıl önce 290 olan çalışan sayısı 2015 yılında 1.800’e ulaştı.
· Bugüne kadar 355 milyon Avro olan yatırım rakamı, yeni kapasite artırma programı sonucunda 470 milyon Avro’ya çıkacak.