9 Şubat 1950 tarihinde Ankara'nın Kızılcahamam ilçesinde doğdu. Ankara Yıldırım Beyazıt Lisesi'ni bitirdi. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden 1973 yılında mezun oldu. Ankara'da hakim adayı olarak mesleğe başladı. Sırasıyla Pervari, Çayıralan, Haymana Hakimliği, Ankara Ticaret Mahkemesi Üyeliği ve Başkanlığı ile Ankara Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanlığı görevlerinde bulundu. 26 Mayıs 1997 tarihinde Yargıtay Üyeliğine seçildi. Yargıtay Büyük Genel Kurulu'nca 14 Eylül 2009 tarihinde Yargıtay Onüçüncü Hukuk Dairesi Başkanlığı'na seçildi. Evli ve bir çocuk babası.
HABER
Yargıtay'ın yeni başkanı Ali Alkan
Nazım Kaynak'ın 5 Mayıs'ta yaş haddinden emekliye ayrılmasının ardından Yargıtay Başkanlığı'na Ali Alkan seçildi.
Nazım Kaynak'ın yaş haddinden emekliye ayrılmasıyla boşalan Yargıtay Birinci Başkanlığı için Yargıtay Büyük Genel Kurulu'nca seçim yapıldı.
Seçimin ilk turunda başkanlığa Onüçüncü Hukuk Dairesi Başkanı Ali Alkan ilk turda 201 üyenin oyuyla seçildi.
Diğer adaylar Üçüncü Hukuk Dairesi Başkanı Kemalettin Yüksel 39, Beşinci Ceza Dairesi Başkanı Ahmet Ceylani Tuğrul 92 oyda kaldı.
HABER
Yargıtay'dan hükümete kritik anayasa uyarısı
3 Mayıs 2013
Yargıtay Başkanı Ali Alkan, "Barış sürecinin sonuca ulaşma mecburiyeti var. Tarafların fedakarlıklar yaparak, ortak bir sonuca ulaşması lazım" dedi.
Yargıtay Başkanı Ali Alkan, Ceza Yargılamasında Yasa Yolu olarak Temyiz ve İtiraz konulu sempozyuma girişinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Bir gazetecinin yeni anayasa yapımına ilişkin sorusu üzerine Alkan, yeni anayasa ihtiyacının toplumun tüm kesimlerince kabul edildiğini söyledi.
Yeni anayasanın mutlaka toplumsal mutabakatla gerçekleştirilmesi gerektiğinin altını çizen Alkan, "Kamuoyundan öğrendiğimiz kadarıyla 1-2 partinin anlaşmasıyla yapılacağı ifade ediliyor. Şahsen böyle bir anayasanın yapılması halinde, bunun hemen ertesi gün toplumsal mutabakatı sağlamadığı için yine meşruiyeti tartışılır hale gelecektir" diye konuştu.
YENİ ANAYASA'NIN KIRMIZI ÇİZGİLERİ
Alkan, siyasi dinamiğin bunu çözmeye yeterli ve ehil olduğunu ifade etti.
Yeni anayasayla ilgili kırmızı çizgilerinin ne olduğu sorulan Alkan, "Mutlaka uluslararası sözleşmeleri, evrensel hukuk ilkelerini kapsaması, özgürlükçü anayasa olması lazım. Kırmızı çizgimiz uluslararası sözleşmeler, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ilkeleri esas alınmalı" ifadesini kullandı.
Çözüm sürecine ilişkin soruya karşılık ise Alkan, "Türkiye'ye acilen barışın gelmesine ihtiyaç var. Bu durum, sonsuza kadar sürdürülerek varlığını devam ettirmesi mümkün değil. Barış sürecinin sonuca ulaşma mecburiyeti var. Tarafların fedakarlıklar yaparak ortak bir sonuca ulaşması lazım" yanıtı verdi.