Benlik birçok insanlar tarafından ben bana ait benim gibi kavramlarla tanımlamaktadırlar. Doğru da olsa tam olarak da anlamı bu kadar değildir. Benlik, kişinin görünüşü giyim tarzı kendini güzel veya çirkin görme ilgi alanları hobiler ve fobileri kendini beğenmesi gibi çok geniş bir kavramdır. Kişinin kendisini olduğu gibi görme hiçbir ego tavır ve hareket sergilemeden kişinin kendini olduğu gibi hissetmesidir. Benimsenmek sözcüğü benlikten gelir benimsenmek ise toplum içinde saygı duyulan ve sevilen ilgi ve alakalı biridir. Her insan benliğini bilmesi gerekmektedir.
Benlik saygısı gelişmiş olan insanlar hayattan daha fazla zevk alır fiziksel ve zihinsel aktiviteleri daha iyi yaparlar. Bağımsızlığa ve insanların haklarına saygı duymaya önem verirler. İş hayatlarında da başarılı olan kimselerdir.

Benlik saygısı peki azalırsa ne olur ? O zaman benlik kaygısı olur ve insan öz güvenini yitirir. Sürekli şiddete ve kav***a meyillidir. Aşırı sinirli ve agresif olurlar iş ve genel anlamda tam bir başarısızdırlar. Benlik kaygısı birçok psikolojik rahatsızlıklara sebep olur. ,
Sonuç olarak kişi karşıdaki insana göre hareket etmemeli kendi iç sesini dinlemesi daha önemlidir. Başkaları ne der böyle yaparsam nasıl olur diye kaygıya uğrayacağımıza hayatı dolu dolu hatalı yaşarız daha iyidir.