Erkeklerin ayakta mı yoksa oturarak mı işemesi gerektiği her zaman çok tartışılmıştır. İşte bilim adamlarının konuya bakış açısı...


İsveç'te meclis üyesi erkeklerin umumi tuvaletlerde ayakta değil de oturarak işemesi gerektiğiyle ilgili bir yasa geçirmek isteyince olay çıkmıştı. İl meclis üyesi Viggo Hansen, oturarak işemenin toplum sağlığı için daha iyi olduğunu ve bu sayede hastalıkların yayılmasının önlenebileceğini belirtti. Hansen gibi idrarın hastalık yayan bir araç olabileceği konusunda pek çok görüş bulunuyor. Ancak bilimsel açıklamalar bu konuda daha farklı sonuçlar ortaya koyuyor.

Pittsburg Üniversitesi'nden Üroloji Bölümü Doç Dr. Benjamin Davies, " İdrarda bakteri yoktu. Elbette için demiyoruz ancak çiseniz dahi size bakteri bulaştırması mümkün değildir," diyerek idrarın hastalığa sebep olan bir madde olmadığını belirtti.

İdrar ne kadar mide bulandırcı ve kötü kokulu olsa da hastalığa yok açmaz. Hansen'in konuyla ilgili ikinci savı ise oturarak işeyen erkeklerde prostat sağlığının olumlu etkilendiği ve daha uzun süre cinsel performans gösterebilecekleriydi. Ancak bu iddiası da çürütüldü.

Davies, " Boşaltım ve **** arasında hiç bir ilişki yoktur. Prostata herhangi bir zararı veya faydası yoktur. Sağlıklı bir erkeğin boşaltımı sırasında prostat kasları zaten rahatlar" dedi.

Uzmanlar oturarak veya ayakta işemenin pek bir farkı olmadığına değiniyor. Ancak ayakta bu işlemi yaparken hijyen kurallarına uymanız gerektiğini de hatırlatırız. Tuvaletleri temiz tutarak toplum sağlığına katkıda bulunmanızı rica ederiz. Evet, idrarda bakteri olmayabilir ancak kokusu ve görüntüsü mide bulandırmaya yeteceğinden dikkatli davranmak önemlidir.