Merve Hatipoğlu ile yeni bir egzersiz deneyimi; GYTRONIC

Foodfashionista, şimdi oldu sporfashionista:) Malum beni yemek ile ilgili yazılarımdan tanıyorsunuz; ama ben aslında bir o kadar da iyi beslenme ve spor ile de ilgileniyorum. Sporu çok seven biri olmamama rağmen sonunda yapmaktan en çok zevk aldığım şeyi buldum ve huzura erdim: Pilates:) Son 2 yıldır, haftada 2 bu sporu düzenli olarak yapıyor ve arada başka egzersizler ile de harmanlıyorum, kinesis, trx…vs. gibi.

Gyrotonic deneyimiBu sefer bir üst seviyeye çıkıp Gyrotonic deneyimledim ve bunu kesin yazmam lazım diyip sevgili editörüm Eda’ya gittim. Buyrunuz, karşınızda Gyrotonic’i Türkiye’de uygulayan 2 hocadan biri olan Fatma hanım ve detaylar:Öncelikle sizi tanıyalım, Fatma Nur Bilgin Kimdir?

Pilates Academy International’in İstanbul’da, Balanced Body ve Stott Pilates’in Londra’da ileri seviyeeğitim
programlarını tamamladım. Pilatesi sadece bir fit kalma yöntemi olarak görmeyip, kas-iskelet sistemi rehabilitasyonu olarak kabul ettim. Hamilelerden engellilere geniş bir yelpazede Pilates uygulamaları geliştirmiş İngiliz Pilates gurusu Alan Pilates ile FNB stüdyosu olarak Türkiye’de iş birliği yaptım. Diğer bir yandan da Kinesis UK’in Anatomy Trains programında anatomi eğitimine devam ediyorum.
FNB Pilates’i nasıl kurdunuz? Bünyenizde hangi uygulamalara yer veriyorsunuz?
Pilates, Gyrotonic, Kraniosakral, Yamuna ve belirli konularda workshop’lar düzenliyoruz. Workshop’larımızın amacı, bilgi edinmenin ötesinde katılımcı eğitmenlerin uygulama becerisi edinmeleri ve öğrendiklerini uygulamalarını sağlamaktır. Vertigo rahatsızlığı, hamileler, Multip skleroz (MS) hastaları, Parkinson hastaları, görme ve işitme engeli olanlar için egzersizler ile ilgili eğitimler veriyoruz. Workshop’larımız herkesin katılımına açıktır.
FNB Pilates ‘in yeni uygulaması Gyrotonic hakkında bize biraz bilgi verebilir misiniz?Gyrotonic, Macar asıllı balet Juliu Horvath tarafından geliştirildi. Gyrotonic sisteminde vücut hem önden hem yandan hem de enlemesine 3 boyutlu hareketlerle çalıştırılıyor. Egzersizlerin 3 boyutlu olarak uygulanması hareket kabiliyetinin gelişmesini, sinir sisteminin çok yönlü çalışmasından kaynaklı olarak kuvvetlenmesini sağlıyor. Gyrotonic’e yeni başlayan bir kişi için hareketler basitten karmaşığa doğru öğretiliyor. Nefesin hareketlerle senkronize şekilde kullanılması kişinin bedenini daha akıcı, ritmik ve işlevsel olmasını sağlıyor
Kimler Gyrotonic yapabilir, yapmalıdır?
Gyrotonic yaşı, fitness seviyesi ne olursa olsun herkes tarafından uygulanabiliyor.Metod aynı zamanda profesyonel sporcular, dansçılar için de ileri seviye egzersizleri içeriyor. Ayrıca hamileler de Gyrotonic yaparak doğuma hazırlanabiliyorlar. Eğer hamilelik öncesi anne adayı düzenli egzersiz yapıyorsa, hamile kaldığında da kesintisiz şekilde birinci aydan itibaren doğuma kadar bu çalışmalara katılabiliyor.
Gyrotonic hem esnekliği hem kuvveti aynı anda vücuda kazandırıyor.Gyrotonic’in temel faydaları nedir?
Gyrotonic çalışmasının bize en önemli faydası hafif ve dingin yapısı sayesinde vücudun doğal şekilde hareket etmesini sağlayarak öncelikle gevşetmek ve rahatlatmaktır. Çünkü biliyoruz ki; stresli, gergin ve katılaşmış kaslar kuvvetlenemez. Gyrotonic hem esnekliği hem kuvveti aynı anda vücuda kazandırıyor. Ayrıca vücudun çok yönlü çalışması sinir sistemini kuvvetlendirir. Bu da ileri yaşlarda sıklıkla görülen beden hafızası, koordinasyon ve denge kaybının yaşanmasının önüne geçer.”
Pilates’ten hangi yönleri ile ayrışır?
Gyrotonic ve Pilates birbirlerinden tamamen farklı iki ayrı egzersiz sistemidir. Farklarını şöyle sıralayabiliriz:
1. Pilates, omur***ı doğal açılarında hizalayarak çalıştırırken, Gyrotonic omurganın her yöne hareket edebilmesi için gereken eklem boşluğunu sağlamaya odaklanır. Bu anlamda pilates daha stabil, Gyrotonic ise daha hareketli bir çalışma olarak tanımlanabilir.
2. Gyrotonic’te hareketler daha çok koordinasyon ve ritim becerisine dayalıdır. Daha karmaşıktır, dairesel ve helezonik hareketler kullanılır. Beyin bu tip hareketleri çizgisel hareketlere göre daha güç algıladığından öğrenme süresi pilatese göre daha uzundur.
3. Şöyle bir karşılaştırma da yapabiliriz; Pilates karada hareket etmek ise Gyrotonic su içinde hareket etmek gibidir
Bana soracak olursanız ilginç bir egzersiz modeli, denemeye ve devam etmeye değer. Başlangıcı için sabırlı olmalısınız; çünkü öğrenmesi Pilates ve türevleri kadar kolay değil, ama sonrasında akıcı ve ritmik uygulamaya geçtiğinizde çok keyif alacağınız garanti
Sevgiler;