Türkiye, mobil internette 4,5G teknolojisine bu gece geçiyor. Abonelerin en çok merak ettiği şey ise 4.5G’ye nasıl geçecekleri ve telefonlarının yeni teknolojiyle uyumlu olup olmadığı. 4,5G teknolojisi ile ilgili merak edilen detaylar ve 4,5G'ye geçmek için yapılması gerekenleri haberimizde bulabilirsiniz...




1 Nisan'dan yani bu geceden itibaren GSM operatörleri, 4,5G hızında internet bağlantısını abonelerine sunmaya başlıyor.

İlk denemeyi Erdoğan ve Yıldırım yaptı



An itibariyle hayatımıza giren 4,5G teknolojisini ilk kullananlar ABD'de bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Bakan Binali Yıldırım oldu.
Erdoğan, Washington'da St. Regis otelinden cep telefonu aracılığıyla Türkiye'deki “4.5 G IMT - Advanced Hizmetlerinin Sunulmaya Başlaması törenine canlı bağlantı yaparak, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile görüntülü olarak konuştu.
Abonelerin 'onay'ı gerekiyor

2009 yılında hayatımıza giren 3G’de olduğu gibi 4.5G’yi de kullanmak isteyen abonelerin GSM operatörlerine “onay” vermesi gerekiyor. Aksi halde, telefon ve sim kartları uyumlu olsa dahi söz konusu hız artışını göremeyecekler.

Bakan Yıldırım: '4.5G Cepleri Yakabilir'

4,5G teknolojisinin sınırlı sürede ve önceleri şehir merkezlerinde kullanılabileceğini söyleyen Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, "Hız çok yüksek. Gençlere bir uyarım; cepleri yakabilir" dedi.
0031 Mart, 15:24







Görsel: Anadolu Ajansı
İndirme hızında artış

4,5G'de hız, kullanılan cihazlara göre değişmekle birlikte veri indirmede 100-150 Mbps'ten başlayıp 375 Mpbs seviyelerine kadar çıkacak. Örneğin, 2 GB büyüklüğündeki bir video, 3G'de 780 saniyede yüklenirken, 4,5G'de 54 saniyede indirilebilecek.
Ekranda ne yazacak?

4,5G'nin kapsama alanında olunduğunda ilk aylarda telefonların marka ve modeline göre ekranda 4G, LTE (Long Term Evolution ) veya 4,5G yazacak. Zamanla tüm telefonlarda 4,5G ibaresine geçilecek.
Operatörlerin bir süredir Bilgi ve İletişim Teknolojileri Kurumu’ndan (BTK) talep etmesine karşın, hali hazırda 3G’yi kullananların 4.5G’ye geçişi otomatik olarak yapılmayacak, bu hizmetin sunulabilmesi için abonelerin “başvuru” yapması gerekecek.

4.5G başvurusu nasıl yapılır?



Türkiye’de bu hizmeti sunacak olan Turkcell,Türk Telekom ve Vodafone‘un ücretsiz olarak sunduğu 4.5G "Başvuru Kanalları" aşağıda sıralanmış durumda.
Kullandığınız akıllı telefonun ve mevcut SIM kartınızın 4.5G’ teknolojisini destekleyip, desteklemediği de yine bu 3 operatörün aşağıdaki linkleri üzerinden kontrol edebilirsiniz.

Turkcell 4.5G’ye geçiş:



“4.5G” yazıp, “2222”ye SMS gönderen, Turkcell İletişim Merkezi veya Çağrı Merkezi’ne sözlü talebini ileten ya da web’te ilgili sorgulamayı yapan aboneler, 4.5G hizmetinden faydalanmak için onay vermiş sayılıyor. Ayrıntılar ve başvuru için tıklayın

Türk Telekom 4.5G’ye geçiş:



“4.5G”, “4.5G İZİN” veya “GIGA” yazıp, “5555”e SMS gönderen, Türk Telekom Çağrı Merkezi, Online İşlemler Merkezi veya 4nokta5g.com web sitesine izin talebi bırakan aboneler, 4.5G’ye geçiş yapabiliyor. Ayrıntılar ve başvuru için tıklayın

Vodafone 4.5G’ye geçiş:



“4.5G” yazıp, “4545”e SMS gönderen, “Vodafone Self Servis” uygulamasındaki “Servisler” bölümünden 4.5G’yi seçen veya “Vodafone Cep Merkezleri”ne doğrudan başvurarak 4.5G servisi aktif hale getiriliyor. Ayrıntılar ve başvuru için tıklayın

4,5G'ye uyumlu cihazlar



4,5G teknolojisiyle uyumlu olan, piyasadaki birçok akıllı telefon marka ve modellerinden bazıları şu şekilde:

  • Apple iPhone 5 ve sonrası,
  • Apple iPad, iPad mini ve iPad Air serisi,
  • Blackberry Q10, Q5 ve Z30, Nokia Lumia 625 ve sonrası,
  • Sony Xperia Tablet Z ve Z2,
  • Sony Xperia Z, SP, E4G, M4 Aqua serileri
  • Samsung Galaxy S5 ve sonrası, Note 4, Alpha, Note Edge, Grand Prime, A5, Tab S, A7, E7,
  • LG G2, Nexus 5, G3, G Flex 2, G4,
  • HTC One ve Desire serileri
  • Huawei Ascend P7, G7 ve Mate 7,
  • Vodafone Smart 4, Power, Smart 6,
  • Avea In Touch 4,
  • Vestel Venus 5.5 X ve V
  • GM Android One,
  • Casper Via V6 ve sonrası
  • Asus Zenfone 2,
  • Turkcell T60, T50, Turbo T50.

AA ve TeknoYo