Dört yapraklı yonca modeli Hacettepe Üniversitesi tarafından geliştirilen Türklere özgü geliştirilmiş beslenme modelidir. Yoncanın her bir yaprağı bir besin grubunu temsil etmektedir.

1. grup süt grubu bu grubun içerisinde; süt, yoğurt, peynir, çökelek gibi süt ürünleri yer almaktadır. İkinci grupta et, balık tavuk, yumurta ve kurubaklagiller, 3. grup sebze ve meyvelerden, 4. grup ise tahıl ve tahıl ürünlerinden oluşmaktadır.

Dengeli beslenebilmek için her öğünde dört temel olan bu besin gruplarını kullanmamız gerekir. Yeterli ve dengeli beslenmek pahalı beslenme ile karıştırılmamalıdır. Uygun fiyatlı yemeklerle de bilinçli olduğumuz takdirde dengeli beslenmek mümkündür.

Şimdi hangi besinlerin bir arada kullanılması öğünümüzü dengeli hale getirir bir bakalım.

Etli dolma, ekmek, yoğurt. Baklagil yemeği, ekmek, yoğurt, salata. Lahmacun, ayran, salata. Tavuklu salata, ayran, ekmek. Köfte, makarna, yoğurt, salata. Örneklerle de görüldüğü gibi geleneksel lezzetlerimizi kullanarak hem damak tadımızdan vazgeçmeden hem ekonomik dengeli beslenmemiz mümkündür.

Dört yapraklı yonca modelinde dikkat çekilen konulardan bir tanesi besin çeşitliliği sağlanırken özellikle sebze ve meyvelerden renk çeşitliliği sağlanması yönündedir. Kırmızı, sarı ve yeşil renkli sebze ve meyveler günlük beslenmemizin içerisinde muhakkak bulunmalıdır.