Birçok kişi için mide veya bağırsak gazları çok ciddi sıkıntılara neden olabilmektedir. Bu konu sizi rahatsız ediyor ise probleminiz kabusa dönüşmeden aşağıdaki önerileri uygulayabilirsiniz.
1. Gaz yapan besinlere dikkat edin
Fasulye, brokoli, karnabahar, brüksel lahanası, lahana gibi sebzeler rafinoz adı verilen kompleks bir şeker içerirler. Rafinozun sindirimi diğer şekerlere göre daha zordur bu nedenle bağırsak bakterileri bu sindirilmemiş besinler üzerinde daha çok çalışır ve bunun bir sonucu olarak gaz açığa çıkmasına neden olurlar. Gaz yapılan bu yiyecekleri beslenmenizden tamamen çıkarmak yerine diyetinizin lif içeriğini ve bu besinleri kademeli olarak artırarak vücudunuzun alışmasını sağlayabilirsiniz.
2. Islatma suyunu kullanmayın
Kurubaklagilleri ıslatmamızın bir nedeni vardır. Islatma işlemi gazın suya geçişini sağlar. Bu nedenle kurubaklagillerin ıslatma suyunun kullanılması gaz oluşumunu artırmaktadır. Aynı şey tam tahıllı makarna için de geçerlidir. Tam tahıllı makarnayı pişirdiğinizde tencerede oluşan köpükleri fark etmişsinizdir.
3. Çok fazla sodyum tüketmeyin
Ani bir şekilde aşırı tuz alımı vücutta su tutulmasına neden olarak gaz oluşumunu artırabilir. Paketli ve kızarmış besinler normalden daha fazla tuz içerir. Daha az fast-food, salamura ve işlenmiş besin tüketerek sodyum alımınızı azaltabilirsiniz.
4. Daha fazla potasyumdan zengin besin tüketin
Taze, işlenmemiş besinler genellikle potasyumdan zengindir. Potasyum, böbreklerden atımını sağlayarak fazla sodyumun etkisini dengelemektedir.
5. Besin etiketlerini okuyarak şeker alkolü içeriğini kontrol edin
Şeker alkolleri bir tatlandırıcı türüdür ve çoğunlukla sakızlarda ve diğer şekersiz ürünlerde bulunur. Şeker alkolleri kısmi olarak sindirilir ve bu da bağırsak bakterilerinin gaz üretmesine neden olabilmektedir. Besin etiketinde yazan sorbitol, maltitol, ksilitol gibi sonu "ol" ile biten besin öğeleri şeker alkolleridir.
6. Zencefil tüketin
Çin restoranında brokoli&biftek yemeğinin yanında neden bir dilim zencefil bulunduğunu hiç merak ettiniz mi? Çinliler gaz yapan besinler ile birlikte zencefil tüketerek denge kuracaklarına inanırlar. Zencefil gaz azaltıcı etki gösterdiği gibi aynı zamanda bağırsak hareketlerinizi de hızlandırır. Bu şekilde besinler kısa bir sürede bağırsağı terk ederler ve bakteriler besinlerle daha az etkileşime geçerek daha az gaz çıkışına neden olurlar. Eğer zencefili tamamen yemek istemiyorsanız biraz çiğneyerek suyunun çıkmasını sağlayabilirsiniz. Farklı bir alternatif olarak da çorbanıza bir dilim zencefil ekleyebilir veya yemeklerden sonra bir fincan zencefil çayı tüketebilirsiniz.
7. Laktoz intoleransınız mı var?
Laktoz intoleransı düşündüğünüzden daha yaygındır. Eğer süt ürünleri tükettikten kısa bir süre sonra şişkinlik hissi oluşuyor veya ishal gelişiyorsa laktoz intoleransınız olabilir. Laktoz süt ve süt ürünlerinde bulunan doğal bir şekerdir. Laktoz intoleransı olan bireylerde bu şekerin sindirimi için gerekli olan laktaz enzimi eksiktir. Laktoz intoleransı nedeni ile tamamen sütten vazgeçmeyerek laktozsuz sütleri kullanabilirsiniz.
8. Posa alımınızı yavaşça artırın
Eğer çok sık bir şekilde posalı besinler tüketmiyorsanız, posalı besinlerin ani tüketimi şişkinlik hissi yaratacaktır. Diyetinize posalı besinleri kademeli olarak ekleyerek vücudunuzun yeni diyetinize alışmasına zaman tanır ve şişkinlik hissini ortadan kaldırabilirsiniz.