Yükseköğretim Kurulunca, eğitim fakültelerindeki niteliği yükseltmek ve gereksinimlere cevap verebilmek amacıyla bu fakültelerin bölüm ve ana bilim dalları yeniden yapılandırılacak.
YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, öğretmen yetiştiren birincil kurum olan eğitim fakültelerinin niteliğini yükseltmek ve gereksinimlere daha iyi cevap verebilmek amacıyla bir sürecin başlatıldığını belirterek, "Bütün bölüm ve ana bilim dalları, eğitim fakülteleri ile iş birliği içerisinde yeni baştan kurgulanıyor." dedi.
Bu kapsamdaki ilk çalışma olarak üniversitelerde farklı alanlarda verilen programları "özel eğitim öğretmenliği" adı altında birleştirdiklerini duyuran Saraç, üniversitelerdeki bütün eğitim fakültelerinin diğer bütün bölümlerinde de sürecin devam ettirileceğini açıkladı. Yekta Saraç, bir yıl önce YÖK bünyesinde oluşturulan "Öğretmen Yetiştirme Çalışma Grubu"nda yürütülen çalışmalara ilişkin, değerlendirmelerde bulundu.
Yükseköğretimin her alanında niteliği yükseltici tedbirler almanın YÖK'ün görev tanımında bulunduğuna işaret eden Saraç, ilgili bakanlık ve kurumların istemeleri halinde her zaman katkı vermeye hazır olduklarını vurguladı. YÖK Öğretmen Yetiştirme Çalışma Grubu'nda Milli Eğitim Bakanlığının ilgili temsilcileri ile eğitim fakültesi dekanlarının da bulunduğunu bildiren Prof. Dr. Saraç, "Bu alanda yürütülen çalışmalar sonuçlarını vermeye başladı, dolayısıyla eğitim fakültelerine ilişkin süreç yakında daha da hızlanacak." diye konuştu.
KURGU YENİ BAŞTAN YAPILACAK
Öğretmenliğin özellikli bir meslek olduğuna işaret eden Saraç, şöyle konuştu: "Dolayısıyla bu meslek özel bir ihtimam gerektirmektedir. Öğretmen yetiştiren birincil kurum olan eğitim fakültelerindeki eğitimin niteliğini yükseltmek ve gereksinimlere daha iyi cevap verebilmek amacıyla bir süreç başlatıldı. Bu süreçte eğitim fakülteleri de aktif olarak rol alacak. Eğitim fakültelerinde önümüzdeki günlerde bütün bölüm ve ana bilim dallarına yönelik bir yeniden yapılandırma gerçekleştirilecek. Bütün bölüm ve ana bilim dalları, eğitim fakülteleri ile iş birliği içerisinde yeni baştan kurgulanıyor. Bu süreçte eğitim fakülteleri de aktif olarak rol alacak."
EĞİTİM FAKÜLTELERİNE BARAJ GELİYOR
Yekta Saraç, eğitim fakültelerine girişte başarı sıralaması şartı getireceklerini de açıkladı. "Gelecek dönemden itibaren eğitim fakülteleri için girdi esaslı bir düzenleme olarak 'başarı sıralaması şartı' getiriyoruz" ifadelerini kullanan Saraç, sistemin, adaylarda zihin karışıklığı meydana gelmemesi için bu yıl değil, önümüzdeki yıldan itibaren geçerli olmak üzere uygulanacağını vurgulayarak, "Başarı sıralaması şartı getirmemiz 'girdi esaslı' bir iyileştirmedir. Aynı zamanda süreç ve çıktı esaslı bir iyileştirme de yapmak istiyoruz. Bu kapsamda, eğitim fakültelerinde programların verilişi, nitelikleri ve yeterlilikleri konusunda da çalışıyoruz." değerlendirmesini yaptı.
ÖZEL EĞTİM TEK ÇATI ALTINDA TOPLANDI
YÖK Başkanı Saraç, eğitim fakültelerine yönelik çalışmalarda ilk adımı özel eğitimde attıklarını bildirdi. Üniversitelerde ayrı ayrı verilen lisans eğitimlerinin birleştirilerek, "özel eğitim öğretmenliği" adı altında yeni bir lisans programı oluşturulduğunu duyuran Saraç, "Üniversitelerin eğitim fakültelerinde zihinsel engelliler, işitme engelliler, görme engelliler ve üstün yetenekliler öğretmenliği olarak ayrı ayrı verilen lisans eğitimleri birleştirilerek, 'özel eğitim öğretmenliği' adı altında yeni bir lisans programı oluşturuldu. Yeni lisans programı, tüm eğitim fakültelerinde 2016-2017 öğretim yılından itibaren başlatılacak." bilgisini verdi. Bu süreçte 25. Ulusal Özel Eğitim Kongresi çatısı altında bir ön çalışma gerçekleştirildiğini ve YÖK'te özel eğitim bölüm ve ana bilim dalı başkanları ile bir toplantı yapıldığını aktaran Prof. Dr. Saraç, uluslararası, ulusal literatür, araştırma sonuçları ile ihtiyaçlara YÖK Öğretmen Yetiştirme Çalışma Grubu tarafından son halinin verildiğini aktardı.
ÖĞRETMENLER FARKLI ALANLARDA UZMANLAŞABİLECEK
Yeni programın, bu alanda eğitim almak isteyen öğretmen adaylarına ilgi duyduğu özel eğitim alanlarında uzmanlaşma olanağı verdiğine işaret eden Saraç, şöyle devam etti: "Yeni özel eğitim öğretmenliği lisans programında yer alan 26 ortak alan dersi, programın çekirdek müfredatını oluşturuyor. Bu müfredat, özel eğitim öğretmenlerinin yetiştirilmesinde öğretmen adaylarına özel eğitim alanıyla ilgili temel yeterlilikleri kazandırmayı hedefleniyor. Çekirdek müfredatta yer alan derslerin çoğunluğu özel eğitim ihtiyacı olan bütün grupları kapsayacak şekilde yapılandırıldı ve ders içerikleri de bu bağlamda oluşturuldu. Yeni program, öğretmen adaylarının özel eğitimle ilgili farklı alanlarda uzmanlaşmasına da imkan sağlıyor."
Yeni programda "zihin yetersizliği", "otizm spektrum bozukluğu", "öğrenme güçlüğü", "özel yetenek", "işitme yetersizliği" ve "görme yetersizliği" olmak üzere toplam 6 alanda seçmeli ders havuzunun oluşturulduğunu bildiren Yekta Saraç, "Öğrenciler, böylece ilgi ve temayüllerine göre uzmanlaşmak istedikleri bir ya da birden fazla özel eğitim alanında uzmanlaşma imkanı bulabilecekler." şeklinde konuştu. Yeni özel eğitim öğretmenliği lisans programının YÖK Genel Kurulu kararıyla üniversitelere gönderilmeye başlandığını belirten Saraç, "Özel eğitimde yapılan bu yeniden yapılanma süreci, eğitim fakültelerinin diğer bölümlerine de yönelik olacak. Çok yakın bir zaman diliminde bütün eğitim fakültelerinin diğer bütün bölümlerinde de bu süreç işleyecek." ifadelerini kullandı.
AA