Giyilebilir kalp pilinin mucidi Canan Dağdeviren'e MIT'den profesörlük teklifi
Giyilebilir kalp pilinin mucidi Türk bilim kadını Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nden (MIT) profesörlük teklifi aldı. Harvard Üniversitesi Genç Akademi Üyesi Dr. Canan Dağdeviren, gelecek yılın başında yeni görevine başlayacak ve kendi grubunu kuracak.
Taraf Gazetesi'nin haberine göre, ABD’de Harvard Üniversitesi Genç Akademi Üyesi ve “giyilebilir kalp pili”nin mucidi Dr. Dağdeviren, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nden (Massachusetts Institute of Technology – MIT) başvuruda bulunmamasına rağmen önemli bir teklif aldı. Dağdeviren, duyduğu gururu dile getirerek, “Ocak 2017’de bu göreve başlayacağım ve kendi grubumu kuracağım” dedi.
Akademik geçmişi ile başarı basamaklarını bir bir çıktığı gözlenen Dağdeviren, MIT Technology Review dergisinin geçen yıl derlediği “35 Yaş Altı 35 Yenilikçi” ile Forbes dergisinin “30 Yaşından Küçük 30 Bilim İnsanı” listelerinde yer aldı. Fulbright doktora bursunu kazanarak ABD serüvenine başlayan genç mucit, Illinois Üniversitesi Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü’nde doktora eğitimini tamamladı. Şu anda Harvard Üniversitesi’nde olan Dağdeviren, seneye MIT’de profesörlük yapacak.
Kalp pilinin ilhamı, dedesi
Genç mucit, dedesini, 28 yaşında kalp yetmezliği nedeniyle vefat ettiği için hiç görmediğini, bundan dolayı onun öldüğü yaşa gelinceye kadar kalp hastaları için bir şeyler yapmaya söz verdiğini kaydetti. Giyilebilir kalp pilini tasarladığına değinen Dağdeviren, “Kalbinizin ritmi iyi değilse ritmi düzeltecek kalp pilleri kullanıyoruz ve bu pillerin 6-7 yılda bir değiştirilmesi gerekiyor çünkü pil bitiyor. Kalbiniz kasılıp gevşedikçe, siz nefes alıp verdikçe kalbinizin üzerine yapıştırılan pil sayesinde elektrik üretebiliyorsunuz ve bu elektriği kullanabiliyorsunuz” açıklamasında bulundu.