Diksiyon Çalışmaları ile Efektif Haberleşme Yetenekleri Kazanmak
Etkili konuşma az ve öz bir şekilde; konuşmaya başlanılan dakikadan itibaren yapılan hataları ortadan kaldırarak etkili, düzgün ve kurallara uygun güzel konuşma olarak tanımlanabilir. Diksiyon, sesin etkin bir şekilde kullanılmasını sağlıyor.
Günlük yaşamda iletişimin en önemli unsurlarından biri olan güzel konuşma ve Diksiyon Öğrenmek için neler yapabileceğimize bir göz atalım.
O Halde İletişimimizi Nasıl İlerletebilrizi?
Diksiyon en efektif, duyarak ve egzersiz yaparak düzeltilebiliyor. Kitapçılarda diksiyon kitapları, etkili konuşma kitapları, internette diksiyon ile ilgili birçok video bulunmakta; fakat bunlar çoğu zaman teorik bilgi vermekten öteye pek geçemiyor.
Hitabet pratikte uygulanan bir şey olduğu için, diksiyon eğitimini duyarak ve çalışarak almak daha etkili sonuçlar vermekte. Hitabet, iletişimde çok önemli bir etken olduğu için doktordan, oyuncu, mühendis, avukat, sanatçı ve eğitimcilere kadar herkesin ihtiyaç duyduğu bir kişisel gelişim alanı olarak karşımıza çıkıyor.
Çünkü biz günümüzün birçok bölümünü duyarak geçiriyoruz, kendimizi konuşarak ifade ediyoruz ve başkalarının konuşmalarını anlamaya yönelik olarak, çalışıyoruz, dinliyoruz ve günümüzü geçiriyoruz.
Diksiyon Ders ile Neler Sağlarsınız?
Anlaşılı konuşma teknikleri öğrenirsiniz.
Konuşmaya başlanılan andan itibaren yapılan hataları ortadan kaldırırsınız.
Uzun hecelerin ve kısa hecelerin doğru bir şekilde nasıl telaffuz edildiğini öğrenirsiniz.
Güzel konuşma ile etkili diksiyon becerisi kazanırsınız.
Ses tonunuzu doğru zamanda doğru bir şekilde nasıl kullanacağınızı anlarınız.
Diksiyon kursu ile ayrıca etkili iletişim teknikleri edinirsiniz.
Etkili bir diksiyon ile ikna becerilerinizi geliştirirsiniz.
Artikülasyon çalışmaları ile varsa artikülasyon bozukluklarını giderirsiniz.
Güçlü bir diksiyon ile özgüveninizi artırarak düşüncelerinizi ve hislerinizi karşı tarafa rahat bir şekilde aktarırsınız.
Diksiyon kursu ile diksiyonu etkili olan kişi, diksiyonu iyi olan, diksiyon konusunda kendini iyi eğiten, çalışmalar yapan kişi kolay başarıya ulaşıyor.
Diksiyon Ders çeşitli aşamalardan oluşur. Öncelikle daha iyi anlaşılabilir olmak için diyafram nefesi önemlidir. Diksiyon kursu ile ses kontrolü önemlidir ve bunun yanı sıra akciğerlerden gelen havanın, dil, diş ve damak yardımıyla kullanılarak ses haline dönüşmesindeki organları etkili ve tekniklerine göre öğrenmek gerekir. Bunu da ancak diksiyon konusunda yetkin bir uzman öğretebilir.
Dolayısıyla; diksiyon elbette ki okuyarak öğrenilebilir. Pratikte ise bol bol okumak, bol bol duymak ama doğru konuşan, diksiyonu bilen kişilerin konuşmalarını duyarak yapılan bir kurs ile ciddi mesafe kat edilebilir.
Diksiyon kursu nda, önce ses ve nefes eğitimi verilir. Ardından ağzımızdan çıkan seslerin, doğru artiküle edilmesi için dudak tembelliği, dil tembelliği gibi durumlar giderilir.
Diksiyon kursu ile kelimeler ve sesler doğru çıkarıldıktan sonra, doğru telaffuz ve doğru artiküle öğretilir.
Örneğin; uzun hecelerin kısa söylenmesi, kısa hecelerin uzun söylenmesi bir diksiyon hatasıdır. Bu tarz diksiyon kusurları yanlış anlaşılmalara sebep olabilir. Uzun hecelerin doğru söylenmesi, ünlü ve ünsüz harflerin doğru söylenmesi, diksiyon kursu nun bir sonraki konularını oluşturur. Sonra doğru söylenen bu kelimeler cümlelere, cümlede doğru ton ve vurguyla söylenmesi öğretilir.
Ardından metin değerlendirmeye geçilir. Diksiyon kursu Metin değerlendirme, okuduğumuz bir metni ya da konuştuğumuz bir şeyi, değer katarak konuşmaktır. Bu da ancak, bilinçli, doğru bir diksiyon ve diksiyon eğitimi ile öğretilir.